Linkuri accesibilitate

Președintele Chinei Xi Jinping este așteptat luni la Moscova


Președintele Chine Xi Jinping
Președintele Chine Xi Jinping

Vizia oficială a președintelui chinez Xi Jingping în Rusia va avea loc pe 20-22 martie, a informat Kremlinul într-un comunicat, confirmat de ministerul de externe de la Beijing.

„Vor fi discutate chestiuni de actualitate legate de parteneriatul extins și cooperarea strategică dintre Rusia și China”, se arată în comunicatul Kremlin-ului din 17 martie.

„Este planificat și un schimb de opinii în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe arena internațională”.

Odată trecut de Congresul Partidului Comunist, care i-a asigurat continuitate la putere, președintele Chinei Xi Jinping își conturează opțiunile strategice de politică externă, oferind asigurări că opțiunea chineză nu este „neo-colonialistă”.

Într-o alocuțiune recentă Xi a mai spus că lumea nu are nevoie de încă un război rece. Remarcile președintelui Chinei s-au constituit într-o respingere a influenței americane, precedând o ofensivă diplomatică care va include curând și o vizită în Rusia, poate chiar săptămâna viitoare.

Președintele Chinei Xi Jinping își conturează opțiunile strategice de politică externă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Se anticipează că Xi va vorbi la telefon și cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, după ce se deplasează la Moscova – conform unei relatări apărută în Wall Street Journal. Ar fi prima astfel de conversație de la invazia rusă în Ucraina.

Asta vine după ce China a mediat un acord pentru reluarea relațiilor diplomatice între Iran și Arabia Saudită, după o serie de întâlniri secrete la Beijing. Acel anunț a luat prin surprindere administrația Biden și complică încercările de a pedepsi Iranul pentru programul nuclear ca și eforturile vizând poziționarea Israelului față de țări din Golf, după acordurile Abraham mediate de Trump. Luni președintele Biden a spus că anticipează o convorbire telefonică cu omologul său chinez, curând.

Imaginea unei Chine care mediază conflicte internaționale majore este un beneficiu de imagine pentru Xi. Strategia Beijingului este menită să contracareze influența globală a Americii, propunând un model care să satisfacă interesele Chinei.

Președintele Xi spune că sub conducerea sa, țările nu vor trebui să aleagă ceva anume, în bătălia dintre autocrație și democrație. Yun Sun, de la Centrul Stimson din Washington spune că „China înțelege că trebuie să creeze ceva nou. Trebuie să creeze un nou spațiu care să redefinească locul Chinei în lume și ordinea mondială”.

Acuzată că ia partea Rusiei, China susține că e de partea păcii. Beijingul dorește să dovedească că nu depinde de America sau de Occident, ci că e un actor principal pe scena globală. De la înțelegerea iraniano-saudită, presa fidelă regimului comunist arată că Statele Unite ar fi șocate de succesul Beijingului ca forță „pacifistă”.

Călătoria în Rusia ar putea da la iveală, însă, limitele diplomației chineze. Dacă Iranul și Arabia Saudită vorbeau de ani de zile și exista disponibilitate de reconciliere, nu același lucru se poate spune despre Rusia și Ucraina.

„Capacitatea Chinei de a identifica și capitaliza ocazii diplomatice în Orientul Mijlociu nu înseamnă că ar fi gata sau pregătita ca mediator în conflictul ruso-ucrainian” - a spus Amanda Hsiao de la Crisis Group.

XS
SM
MD
LG