Linkuri accesibilitate

Premierul Georgiei și-a anunțat demisia, după decizia arestării liderului opoziției


Giorgi Gakharia
Giorgi Gakharia

Premierul Georgiei, Giorgi Gakharia, și-a anunțat demisia, în urma unei hotărâri judecătorești prin care a fost decisă arestarea șefului forței de opoziție a țării din Caucaz.

Operațiunea de reținere în forță a lui Nika Melia, președintele Mișcării Naționale Unite (UNM), a fost pregătită de Ministerul de Interne, iar un tribunal de la Tbilisi, miercuri seara, a emis un mandat de arest pe numele său, după ce opozantul a refuzat de două ori să achite o cauțiune de circa 21 de mii de dolari, într-un dosar în care este acuzat de tentativă de puci și violență împotriva forțelor de ordine, în timpul protestelor din noaptea de 21 iunie 2019.

Procesul este considerat de opoziție ca o vânătoare politică de vrăjitoare.

Nika Melia
Nika Melia

Hotărârea judecătorească a venit pe fondul actualei crize politice din Georgia, care a urmat alegerilor parlamentare din luna octombrie, considerate de observatori independenți că ar fi fost afectate de nereguli. Toate partidele de opoziție boicotează ședințele parlamentului, refuzând să își preia mandatele.

Gakharia și-a anunțat demisia în timpul unui discurs televizat, justificându-și decizia din cauza dezacordurilor din cadrul propriei sale echipe cu privire la decizia tribunalului de arestare a lui Melia.

În urma demisiei premierului, Ministerul de Interne a emis o declarație în care spune că a amânat temporar reținerea lui Melia, care este acuzat că ar fi organizat „violențe în masă” în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2019, acuzație pe care acesta o respinge.

Nika Melia are 41 de ani și dacă va fi condamnat, ar putea să stea până la nouă ani după gratii.

Potrivit serviciului georgian al Europei Libere, situaţia este tensionată şi măsurile de securitate au fost întărite.

Conform legislației georgiene, demisia premierului înseamnă și demisia întregului guvern - președintele urmează să anunțe consultări cu partidele politice pentru formarea unui nou cabinet de miniștri, fie să anunțe alegeri anticipate, în cazul eșecului instalării noului guvern.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG