Linkuri accesibilitate

Premierul Chicu crede că ar putea fi redusă povara guvernului provocată de „furtul miliardului”


Premierul Ion Chicu, Chișinău, decembrie 2019
Premierul Ion Chicu, Chișinău, decembrie 2019

Premierul Ion Chicu a anunțat, citat de agenția IPN, că ar putea fi redusă povara guvernului provocată de garanțiile de stat emise pentru acoperirea „furtului miliardului”. Banca Națională și Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze un mecanism în acest sens.

Ion Chicu a anunțat la televiziunea NTV Moldova că guvernul ar putea economisi astfel aproximativ 600-700 de milioane de lei și că subiectul a fost discutat miercuri, în ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit lui Chicu, guvernul achită aproximativ 1,3-1,4 miliarde de lei în fiecare an pentru stingerea datoriei pe care și-a asumat-o prin emiterea garanțiilor de stat.

Ion Chicu a vorbit și despre planurile guvernului său de a dezvolta infrastructura, spunând că există deja planuri pentru repararea a circa 350 de kilometri și că firmele ce ar urma sa se ocupe vor fi, probabil, firme străine.

Ion Chicu a recunoscut că aceste investiții în infrastructură vor majora datoria externă a Republicii Moldova de la 25% la 32% din PIB. „În schimb, vom avea drumuri. Dacă nu vom face acest lucru, peste cinci ani, oricum vom ajunge la 35% datorie externă și nu vom avea infrastructură, doar vom consuma credite”, a mai spus premierul, citat de IPN.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG