Linkuri accesibilitate

Premierul georgian insistă asupra aspirațiilor țării sale la UE și NATO în timpul vizitei la Bruxelles


Prim-ministrul georgian Irakli Gharibașvili (stânga) se întâlnește cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la Bruxelles, la 25 aprilie.
Prim-ministrul georgian Irakli Gharibașvili (stânga) se întâlnește cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la Bruxelles, la 25 aprilie.

Prim-ministrul georgian spune că țara sa este angajată într-o politică de întărire a relațiilor cu UE și de concretizare a celor 12 recomandări stabilite de blocul comunitar înainte de a fi analizată cererea pentru a obține statutul de candidat.

Prim-ministrul georgian Irakli Gharibașvili s-a întâlnit la Bruxelles cu liderii Uniunii Europene și ai NATO pentru accelerarea aderarea țării în cadrul acestor organizații internaționale.

După ce s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, liderul georgian a declarat pe Twitter, la 25 aprilie, că țara sa este angajată într-o politică de „întărire a relațiilor noastre” cu UE și de „finalizare a celor 12 recomandări” stabilite de blocul comunitar înainte ca oferta de aderare să fie analizată candidatura. „Georgia și UE vor promova împreună pacea, democrația și creșterea economică în regiune”, a scris el, adăugând că Georgia „merită” statutul de candidat.

Comisia Europeană a declarat că printre cele 12 condiții pe care Tbilisi trebuie să le îndeplinească se află încetarea polarizării politice, progrese în ceea ce privește libertatea presei, reformele judiciare și electorale și „deoligarhizarea” economiei.

Unii lideri georgieni și-au exprimat anul trecut nemulțumirea când UE a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE, amânând acordarea aceluiași statut Georgiei.

Gharibașvili s-a întâlnit, de asemenea, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a numit Georgia „unul dintre cei mai apropiați parteneri ai NATO”, adăugând că aliații occidentali „sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei”. „Salut aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei. Puteți conta pe sprijinul politic și practic continuu al NATO”, a afirmat Stoltenberg citat de comunicatul oficial al NATO. „Contez la rândul meu pe faptul că Georgia își va dubla eforturile în ceea ce privește reformele interne și va susține standardele democratice.” „Continuăm să cerem Rusiei să revină asupra recunoașterii teritoriilor georgiene ca state independente”, a mai spus Stoltenberg.

Aspirațiile Georgiei de a stabili legături mai strânse cu Occidentul stârnesc de multă vreme iritarea Moscovei. Tensiunile au culminat cu invazia Rusiei în Georgia în 2008, după care Rusia a recunoscut Osetia de Sud și o altă regiune, Abhazia, ca țări independente și a mobilizat mii de soldați care se află și azi în aceste zone.

Sondajele de opinie arată că cel puțin 80 % din populația georgiană este în favoarea planurilor de aderare la UE, precum și la NATO, pe fondul amenințărilor percepute din partea Rusiei.

XS
SM
MD
LG