Linkuri accesibilitate

Doi jurnaliști din Rusia şi din Filipine, laureații premiului Nobel pentru Pace pe 2021 


Lauriaţii premiului Nobel pentru pace 2021
Lauriaţii premiului Nobel pentru pace 2021

Premiul Nobel pentru Pace din acest an a fost acordat redactorului-șef al ziarului rusesc Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, și jurnalistei filipino-americane Maria Ressa, „pentru eforturile lor de a apăra libertatea de exprimare”.

„Doamna Ressa și dl. Muratov primesc Premiul Păcii pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și Rusia”, a anunțat Comitetul Nobel norvegian, cel care acordă premiul pentru pace, într-o declarație din 7 octombrie. „În același timp, ei sunt reprezentanții tuturor jurnaliștilor care susțin acest ideal (al libertății de expresie) într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu condiții din ce în ce mai nefavorabile”.

Cine este rusul Dmitri Muratov, laureatul premiului Nobel pentru Pace din acest an?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

Prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace este menit să onoreze o persoană sau o organizație care „a făcut cel mai mult sau cea mai bună muncă pentru fraternitatea dintre națiuni”.

Premiul de anul trecut a revenit Programului Alimentar Mondial, agenție ONU cu sediul la Roma, care are drept scop combaterea foametei din întreaga lume.

Premiul Nobel este însoțit de o medalie de aur și peste 1,14 milioane de dolari. Banii provin dintr-o moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.

Comitetul Nobel norvegian a declarat că Ressa, care conduce o companie de presă digitală specializată în jurnalism de investigație, numită Rappler, „folosește libertatea de exprimare pentru a aduce la lumină abuzul de putere, violența și autoritarismul în creștere” în Filipine.

Muratov este unul dintre fondatorii cotidianului Novaia Gazeta (în 1993) și a fost redactor-șef timp de 24 de ani.

Comitetul Nobel a declarat că Novaia Gazeta, pe care a numit-o „cel mai independent ziar din Rusia de astăzi”, a apărat libertatea de exprimare în Rusia „în condiții din ce în ce mai dificile”.

Comitetul de la Oslo a salutat „atitudinea critică a ziarului față de putere” și „jurnalismul bazat pe fapte, ca și integritatea profesională”, despre care a spus că „au făcut din aceasta o sursă importantă de informații despre aspecte ale societății ruse menționate rar de alte mass-media” - inclusiv corupția , violența poliției, arestările ilegale sau fraudele electorale.

Novaia Gazeta s-a confruntat cu „hărțuiri, amenințări, violență și omoruri” încă de la începutul său, șase dintre jurnaliștii săi fiind uciși, inclusiv Anna Politkovskaia, ale cărei relatări au expus corupția la nivel înalt în Rusia și abuzurile din Cecenia. Cea de-a 15-a aniversare a asasinării Annei Politkovskaia a fost marcată pe 7 octombrie, Statele Unite și Uniunea Europeană reînnoindu-și apelurile lor ca toți cei responsabili să fie aduși în fața justiției.

În ciuda crimelor și amenințărilor, Muratov „a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului și „a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului”, a remarcat Comitetul Nobel norvegian.

Sezonul premiilor Nobel din acest an a început pe 4 octombrie cu anunțarea laureatului premiului pentru medicină, acordat în comun oamenilor de știință David Julius și Ardem Patapoutian. Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat savantului americano-japonez Syukuro Manabe, lui Klaus Hasselmann din Germania și italianului Giorgio Parisi.

Premiul pentru chimie i-a onorat pe Benjamin List și pe David MacMillan din Statele Unite, iar scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah, stabilit în Marea Britanie, a fost desemnat laureat al premiului pentru literatură. Premiul pentru economie va fi anunțat pe 11 octombrie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG