Linkuri accesibilitate

Premiul Saharov pentru opoziția belorusă: o altă distincție ce nu se vrea politizată


Svetlana Țihanovskaia în timpul unei conferințe de presă la castelul Christiansborg, Copenhaga, înainte de anunțarea câștigării premiului Saharov, 22 octombrie 2020
Svetlana Țihanovskaia în timpul unei conferințe de presă la castelul Christiansborg, Copenhaga, înainte de anunțarea câștigării premiului Saharov, 22 octombrie 2020

Opoziția din Belarus, bătută și arestată acasă, e premiată la Parlamentul European

Belarus, Bielorusia... Numind țara în felurite feluri, deputații din Parlamentul European a acordat joi, 22 octombrie, Premiul Saharov opoziției din Bielorusia, printre laureați aflându-se șefa opoziției Svetlana Țihanovska, dar și Maria Kolesnikova și laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici.

Premiul Saharov pentru opoziția belorusă: o altă distincție ce nu se vrea politizată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

Ceilalți doi candidați pe lista scurtă erau un grup de activiști ecologiști din Honduras și Najeeb Michaeel, arhiepiscopul orașului irakian Mosul.

De trei decenii încoace, Parlamentul European acorda în fiecare an această distincție – botezată „Premiul Andrei Saharov" – care recompensează „personalități sau organizații pentru eforturile depuse în vederea apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale".

Andrei Saharov
Andrei Saharov

El a mai fost acordat, de pildă, opozantului din Arabia Saudită Raif Badawi, întemnițat pentru ceea ce a fost considerat critici aduse Islamului.

Odată cu acest premiu, Parlamentul European mai oferă și un cec de 50.000 euro. Lucrul este lăudabil în principiu, însă mulți au văzut acolo o serioasă problemă morală, care nu pare a tulbura conștiința deputaților. o distincție care recompensează „libertatea de gândire" n-ar trebui să funcționeze după modelul unui premiu literar sau al unui concurs de frumusețe.

Dacă mulți dintre laureații deceniilor precedente erau personalități care luptaseră în favoarea drepturilor omului și care primeau acest premiu după ce își vedeau visul împlinit, altfel zis, după democratizarea țării lor (așa au fost primii doi laureați, Nelson Mandela în 1988 și Alexander Dubcek în 1989), alții trăiesc în continuare în sânul dictaturii pe care o combat (precum opozanții din Bielorusia).

Nu e prima oară că opozanți ai lui Lukașenko primesc această distincție. Asociația Jurnaliștilor din Bielorusia și fostul candidat la președinția Bielorusiei Aleksandr Milinkievici au mai primit premiul în 2004 și 2006.

Alexandr Milinkevici în timpul unui miting din campania prezidențială, la Minsk, 2006
Alexandr Milinkevici în timpul unui miting din campania prezidențială, la Minsk, 2006

Nu de mult, șefa grupului socialist din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, din Spania, propusese la rândul ei premiul Saharov pentru femeile din Bielorusia.

Unii, ca deputatul german din AfD, Alternative für Deutschland, partidul dreptei extreme, Maximilian Krah, au luat atunci practic în derâdere propunerea de a se acorda premiul Saharov femeilor din Bielorusia: „E naiv”, a spus el, „să crezi că avem acolo o mișcare feminină. Societatea din Bielorusia este o societate conservatoare.”

Acestora li s-a argumentat atunci că premiul ar fi binevenit tocmai pentru că Lukașenka și societatea respectivă văd feminismul ca pe o valoare occidentală.

În sfârșit, alții în Parlament au văzut acest premiu ca pe o lovitură dată lui Vladimir Putin, care îl sprijină în continuare pe Lukașenko.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG