Linkuri accesibilitate

„Autorităţile de la Chișinău trec deja la acoperirea vinovaţilor" (Dan Dungaciu/ Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Un documentar ilustrat despre Legiunea voluntarilor români din Siberia (România liberă).

Incidentul de la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău este prezent pe site-ul G4media, care preia o știre agora.md. Știrea informează că protestatarii antiguvernamentali, în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase, au fost alungați de dimineață de polițiști mascați, sub motiv că reprezentanții guvernului Pavel Filip urmează să depună coroane.

Pe blogurile Adevărul, Dan Dungaciu publică o analiză realizată în cadrul LARICS despre motivațiile ascunse și consecințele unei recente amnistii fiscale legiferate în Republica Moldova. Legea prevede că urmele electronice ale tranzacţiilor financiare se ţin în arhivă doar cinci ani. Așadar, scrie Dungaciu, „autorităţile trec deja la acoperirea vinovaţilor (la premierea lor, căci acum îi invită să spele ce au furat!) şi la camuflarea acestor mecanisme ale fraudei de stat care a avut loc în țară. Nu e de mirare că SUA, UE sau FMI au ieşit public aşa de violent. În special SUA, pentru care deschiderea unor mecanisme de stat de spălare de bani este ca şi cum ai detona o bombă în biroul Departamentului de Stat care se ocupă de R. Moldova”.

Situația e agravată de adoptarea, anul trecut, a unei alte prevederi controversate: prin hotărâre de guvern, se acordă cetăţenia R. Moldova celor care «vor contribui în mod nerambursabil cu o sumă de minim 100.000 de euro în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova şi cel puţin 250.000 de euro în dezvoltarea strategică a republicii»”. Dan Dungaciu spune că toate acestea creează un mare pericol și pentru România. Moldova vecină poate deveni o țară de spălat banii Rusiei și ai altor foste state sovietice, cum este bogatul în aur Kîrgîstan. A spăla bani e acum foarte ieftin la Chișinău și, la granița spațiului euroatlantic, aceasta este o gravă vulnerabilitate. Analistul reamintește că totul a fost precedat de o misterioară vizită de patru ore a președintelui kîrgîz la Chișinău, unde s-a întâlnit nu cu omologul său, ci cu Vlad Plahotniuc, care atunci, în 2015, nu avea nicio funcție oficială.

În cadrul unui serial dedicat Centenarului Marii Uniri, ziarul România liberă publică un documentar ilustrat despre Legiunea voluntarilor români din Siberia, care „a rămas ascunsă zeci de ani, deși unii ofițeri și-au scris memoriile și arhivele au păstrat multe imagini”. „La începutul anului 1918, în lagărele de prizonieri din Rusia, aflată la începutul bolșevizării, ofițerii români au început propaganda pentru recrutarea unui corp de voluntari care să lupte împotriva bolșevicilor sub coordonarea misiunii militare franceze. (…) În octombrie 1918 s-a constituit corpul voluntarilor români în orașul Celiabinsk de lângă Munții Urali. (…) Activitatea trupelor române a fost coordonată de Comitetul Național al Transilvănenilor și Bucovinenilor, prezidat de brașoveanul Voicu Nițescu. Acesta era redactorul-șef al ziarului Gazeta de Transilvania de la Brașov, iar cât timp s-a aflat în Siberia a coordonat o ediție specială a publicației”, tipărită „cu mari dificultăți” în Siberia.

Pe site-ul contributors.ro, Valentin Naumescu comentează în oglindă două scrisori americane trimise oficialilor români: cea de acum câteva săptămâni, a recent decedatului senator republican John McCain, un mare apărător al politicilor democratice profesate de America în lume, și cea de acum, a fostului primar al New York-ului, Rudolph Giuliani. John McCain cerea continuarea luptei anticorupție și a eforturilor de consolidare a statului de drept în România. Rudolph Giuliani, care acum este avocatul lui Donald Trump, condamnă, dimpotrivă, metodele organismelor românești anticorupție, vorbind despre abuzuri repetate și intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor, procese judiciare incorecte. Cele două scrisori, scrie Naumescu, marchează „trecerea Statelor Unite de la valori și principii, la tranzacționare și negociere”.

XS
SM
MD
LG