Linkuri accesibilitate

Ziua independenţei R. Moldova „a ajuns mai mult un prilej de comemorare” (Valentin Buda/Adevărul)


România se distruge singură în anul în care își serbează centenarul (Ion Ioniță/Adevărul).

O analiză semnată de Valentin Buda și apărută pe blogurile Adevărul sub sigla LARICS comentează oprirea la frontieră a unui grup de români participanți la „Marşul Centenarului, pornit de la Alba Iulia şi având ca punct terminus Chişinău”. Ei „au fost interzişi la intrarea în Republica Moldova” în ziua de 27 august. Ziua declarării independenței de URSS a Republicii Moldova „a ajuns mai mult un prilej de comemorare, decât de sărbătoare. Cel puţin din perspectiva distanţei enorme, ca să nu spunem insurmontabile, pe care Chişinăul a pus-o, prin guvernări succesive incompetente şi corupte, între traseul gândit la începutul anilor 90 şi punctul în care se află acum”.

Și Sebastian Rusu scrie despre asta pe site-ul jurnalistii.ro: „Chişinăul are o altă agendă, care nu are de a face cu Centenarul. Vorbele frumoase ale oamenilor lui Plahotniuc din plenul de la Bucureşti din 27 martie au rămas fără acoperire prin interzicerea Marşului Unirii pe teritoriul Republicii Moldova”. Între participanții la marș se află și activistul unionist George Simion. „Prin gesturile disperate ale oamenilor săi, scrie Valentin Buda, regimul lui Plahotniuc demonstrează că se află într-un război permanent cu unionismul, românismul şi chiar cu cetăţenii statului moldovean, cărora le-a aplicat o corecţie a la OMON zilele acestea în Piața Marii Adunări Naționale de la Chişinău. Nu cred că cetăţeanul român George Simion este duşmanul lui Vladimir Plahotniuc, ci valorile pe care acesta le promovează: unirea şi centenarul!”

Tot pe blogurile Adevărul, Cristian Unteanu e atent la mișcările Rusiei din zona Mării Negre. Concluzia la care ajunge este că „tinde să dispară supremaţia occidentală de până acum, realmente enormă şi indiscutabilă, cea care se baza pe Flota a VI-ea americană combinată cu cea a forţelor maritime ale statelor riverane, plus a Marii Britanii şi a Canadei”. După cum se știe, în perioada Războiului Rece „acolo erau masate forţe care permiteau exercitarea unui control total al întregii regiuni”.

Unteanu crede că Occidentul a căzut în capcana întinsă de Moscova: serviciile militare ruseşti de informaţii au transmis „semnale succesive, foarte clare şi extrem de vizibile în scopul de a atrage atenţia adversarilor în altă direcţie, obligându-i astfel să se uite doar spre partea de nord a liniei de separare UE/ NATO cu Rusia, lăsând pe planul doi zona Mării Negre şi, implicit, planurile de întărire a securităţii acestei părţi atât de sensibile a flancului de sud-est”.

Ion Ioniță de la Adevărul crede că România se distruge singură în anul în care își serbează centenarul. „Instituţiile şi funcţionarea statului sunt pe cale să se prăbuşească sub loviturile unei elite conducătoare minate de corupţie, incompetenţă şi lăcomie fără margini. (…) Corupţie a mai fost în România şi încă la niveluri înalte. Ceea ce este nou este promovarea prin program politic a incompetenţei în poziţiile cheie de decizie”. Exemplul cel mai vizibil: răspândirea catastrofală a virusului pestei porcine africane.

XS
SM
MD
LG