Linkuri accesibilitate

„Dacă identitatea sau limba nu contează, care mai e rostul unui «parteneriat strategic» cu Chişinăul” (Dan Dungaciu/Adevărul)


Ziare de la București

Distrugerea Direcției Naționale Anticorupție (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com).

„După 27 de ani de relaţii cu Republica Moldova, în an Centenar, România nu mai condiţionează nimic în termeni identitari, nici măcar în ceea ce priveşte […] limba română. Te întrebi atunci: Dacă identitatea sau limba nu contează, care mai e rostul unui «parteneriat strategic» cu Chişinăul, a sprijinului politic, strategic şi financiar? De ce nu cu... Albania? Sau Muntenegru? Măcar statele acestea ne sunt colege în NATO şi nici nu au 50% dintre alegători asmuţiţi de politicieni împotriva Bucureştiului...”. Sunt considerațiile lui Dan Dungaciu, formulate în analiza publicată pe blogurile Adevărul sub sigla LARICS. Textul se referă la propunerea lui Vlad Plahotniuc ca în Constituție să fie introdusă ideea de integrare europeană și la răspunsul venit din partea partidelor europene din parlament, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat din Moldova: susținem la vot dacă se înlocuiește în Constituție limba moldovenescă cu limba română. Evident, s-a ajuns în blocaj. Dan Dungaciu susține că asta s-a și vrut. S-a făcut un semn către Vest atunci când era foarte clar că el nu va trece la vot. Plahotniuc are în mod clar o agendă cu Estul. Și ea include „rezolvarea” problemei transnistrene.

Evident, presa scrie mult și despre consecința fulgerătoare a ordonanței care modifică legile justiției: distrugerea Direcției Naționale Anticorupție. Noile reguli de încadrare a procurorilor în această structură au fost schimbate cu efect retroactiv, astfel încât niciunul din procurorii DNA nu poate rămâne pe post, arată Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com. Procurorii revocați pot contesta în instanță, dar procesele vor dura, timp în care DNA nu va mai funcționa pur și simplu. Dosarele luiLiviu Dragnea nu mai pot fi judecate la Înalta Curte de Casație și Justiție fiindcă din partea DNA nu va avea cine să susțină partitura acuzării. Ce simplu!

„Figuri lugubre precum Tudorel Toader, Eugen Nicolicea, Norica Nicolai, Darius Vâlcov, Şerban Nicolae, Claudiu Manda şi atâţia alţii cu nume şi figuri mai puţin cunoscute, dar cu toţii lipsiţi de orice apetenţă pentru un comportament democratic, au decis că e momentul să renunţe la prefăcătorie şi să-şi exprime opţiunile pe faţă: NU, apartenenţa europeană a României nu mai este un dat absolut; NU, drepturile omului, democraţia şi statul de drept nu sunt valori supreme; NU, dreptatea, binele şi adevărul nu trebuie să existe decât în forma decisă de partid. Au mimat jocul democratic în Parlament câtă vreme au avut alături o opoziţie care a mimat şi ea opoziţia”. Am citat din articolul lui Cirpain Mihali, apărut pe site-ul republica.ro.

Colac peste pupăză, rezultatele ultimului barometru de opinie realizat la nivel european arată o scădere cu 10 procente a adepților din România ai Uniunii. Perfect acordat cu inițiativa ministrului transporturilor din guvernul de la București. După ce s-a decis că România nu mai trimite proiecte de infrastructură pentru a obține banii europeni existenți, Lucian Șova negociază intens cu chinezii să devină parteneri strategici pe infrastructură. În sistemul parteneriat public-privat, scrie Cristian Pantazi, g4media.

Ion M. Ioniță (Adevărul) consemnează însă o posibilă contrareacție : municipiile din Transilvania, performante din punct de vedere economic, se constitutie într-o alianță care va cere bani europeni direct de la Bruxelles. Dacă ar face la fel și cele din Moldova, care protestează în van că nu li se construiesc autostrăzi și șosele de centură, sau cele din sud, ar fi un soi de „federalizare” spre „dărâmarea unui monopol decizional îndreptat împotriva intereselor societăţii”.

XS
SM
MD
LG