Fostul președinte al României, Traian Băsescu, s-a aflat săptămâna aceasta în Republica Moldova în calitate de aliat al noului partid unionist, Partidul Unității Naționale, condus de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Băsescu, care s-a bucurat de mare popularitate ca președinte printre moldovenii cu cetățenie română a călătorit prin mai multe localități, a dat multe interviuri şi s-a întâlnit inclusiv cu jurnaliștii de limbă rusă.
Fostul preşedinte român Traian Băsescu este primul politician din România care a participat la conferința „Rezonanţa socială” dedicată în special jurnaliştilor de limba rusă, inclusiv din UTA Găgăuzia şi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Conferința e moderată de Artur Efremov cel care de obicei găzduieşte întâlnirile presei cu preşedintele Igor Dodon.
Deci, sunt Traian Băsescu, care nu vrea nimic de la Dvs. decât să vă explice Dvs., cetăţenilor din Republica Moldova, că soluţia corectă pentru a avea o perspectivă de prosperitate şi o garanţie de securitate este reunificarea ţării – unirea Republicii Moldova cu România
Întrebat de moderator ce vrea de la cetăţenii moldoveni, fostul preşedinte al României a răspuns scurt: „Deci, sunt Traian Băsescu, care nu vrea nimic de la Dvs. decât să vă explice Dvs., cetăţenilor din Republica Moldova, că soluţia corectă pentru a avea o perspectivă de prosperitate şi o garanţie de securitate este reunificarea ţării – unirea Republicii Moldova cu România”.
În opinia reporterilor de la Newsmaker.md, întâlnirea lui Traian Băsescu cu jurnaliştii de limbă rusă ar fi avut la bază un interes electoral, iar fostul președinte român ar fi decis „să-şi crească electoratul şi să ajungă la alegătorii vorbitori de limbă rusă”. În ce priveşte mesajul transmis de Băsescu, reporterii Newsmaker.md observă că acesta a fost identic cu cel lansat în timpul întâlnirilor pe care le-a avut cu oamenii din regiune şi anume că: „va trece mult timp până Republica Moldova va deveni parte a UE şi că doar unirea cu România poate garanta cetățenilor moldoveni securitatea şi bunăstarea”.
Agenţia de ştiri de la Tiraspol, Novostipmr, îl citează pe expertul Institutului de cercetări socio-politice din regiunea transnistreană, Andrei Mospanov, care anticipează posibilele consecinţe ale activităţii politice duse de Traian Băsescu în Republica Moldova. Expertul crede că dacă Partidul Unităţii Naţionale va accede în Parlament după alegerile din 2018 cel mai probabil va insista pe aderarea Moldovei la NATO. „Ar trebui să ne aşteptăm la declaraţii agresive în adresa pacificatorilor ruşi aflaţi pe Nistru. De asemenea, Transnistria ar trebui să ia în calcul faptul că proiectul unionist este în expansiune.”
La Chişinău, Traian Băsescu a oferit interviuri mai multor posturi de televiziune, inclusiv celui public. Într-o emisiune moderată de jurnalistul Gheorghe Gonţa la TVC 21, fostul preşedinte al României a făcut o remarcă în adresa partidelor pro-europene, inclusiv cel condus de Maia Sandu, care, în opinia lui Traian Băsescu „ar vinde iluzii” promițând alegătorilor integrarea Republicii Moldova în UE:
„Membri ai Uniunii Europene, nu, nu în următorii 20 de ani! Uitaţi! În primul rând ştiu că s-a refuzat categoric să se dea o perspectivă europeană nu numai Republicii Moldova, dar şi Ucrainei. De ce? Pentru că asta e frontiera maximă pe care se poate întinde spre Est Uniunea Europeană şi NATO. Dincolo de această frontieră nu se poate trece pe timp de pace”.
În ce priveşte intenţia Partidului Democrat de guvernământ de a introduce în Constituție orientarea europeană a Republicii Moldova, Traian Băsescu a comparat această prevedere cu o „frecţie la un picior de lemn”.
În cadrul aceleiași emisiuni, câteva zile mai târziu, fruntaşul democrat Dumitru Diacov, a replicat că, de fapt, Traian Băsescu ar „vinde iluzii” cetăţenilor moldoveni atunci când vorbeşte la Chişinău despre unire. Diacov a mai spus că ar fi discutat cu mai mulţi lideri politici de la Bucureşti şi că nu i-a auzit vreodată să vorbească despre o eventuală reîntregire a celor două state.