Linkuri accesibilitate

Presa internațională despre schimbarea sistemului electoral din R.Moldova


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

„Persiflarea recomandărilor Uniunii Europene – cazul Republicii Moldova”, astfel și-a intitulat comentariul expertul la Centrul Român de Politici Europene Alexandru Damian, publicat pe portalul românesc Contributors.ro. Iată cum interpretează autorul cele mai recente evoluții de la Chișinău: „Liderii politici din Republica Moldova s-au înscris astăzi în hora din ce în ce mai mare a celor care persiflă și se amuză pe sub mustață de recomandările Uniunii Europene, pe lângă statele membre din așa numitul grup Visegrad.” Damian opinează că „noul sistem favorizează partidele mari și cu resurse arhi-suficiente, în speță democrații și socialiștii”. Comentatorul consideră că guvernarea de la Chișinău, citez, dă astăzi o palmă unei Uniuni Europene care nu își folosește aproape deloc mecanismele de presiune asupra Moldovei, continuând o politică a „ochilor închiși” într-o țară care este mai degrabă pe sferă „statelor capturate” decât pe o traiectorie europeană.

Plahotniuc a predat Moldova Moscovei, scrie jurnalistul Cristian Cobuz într-un comentariu pentru publicația Cotidianul din România. Citez: „În ciuda opoziției Uniunii Europene, contrar raportului Comisiei de la Veneția și cu tacita îngăduință de la București, oligarhul Vladimir Plahotniuc a trecut în lectură finală legea votului uninominal mixt.” Cobuz scrie că după o campanie extrem de costisitoare căreia i-au căzut victime inclusiv specialiștii de la București, în care Plahotniuc a încercat să ne convingă că acest sistem electoral este folositor Moldovei, liderul Partidului Democrat a reușit să schimbe legea electorală. „În anul 2018, când România va sărbători centenarul Marii Uniri, la Chișinău se va alege un parlament favorabil Moscovei”, conchide autorul.

Prin votul de astăzi din Parlamentul Republicii Moldova, cei 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetățenilor Republicii Moldova, scrie europarlamentarul român Siegfried Mureșan pe o rețea de socializare. Votând schimbarea sistemului electoral fără să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția, autoritățile de la Chișinău au pierdut în mod ireversibil încrederea partenerilor internaționali, conchide politicianul. „Finanțarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este în pericol”, a opinat europarlamentarul. Mureșan consideră că marile companii care caută să-și investească banii vor ocoli țara. Citez: „Decizia luată astăzi va aduce în Republica Moldova mai mult șomaj, mai multă sărăcie, salarii mai mici, pensii în pericol”.

https://www.facebook.com/siegfried.muresan/posts/10155262155982481?pnref=story

Într-un articol publicat pe portalul Utro.ru, jurnalistul Evgheni Morozov scrie că deasupra Moldovei atârnă umbra unui Maidan. Experții demult au prezis acest lucru, consideră Morozov. Citez: „Confruntarea dintre majoritatea parlamentară și susținătorii opoziției riscă să cufunde țara într-un val nou de proteste stradale, cum a fost în anul 2016 în ajunul alegerilor prezidențiale.”

Agenția de știri Reuters scrie că revizuirea sistemului electoral a avut loc în timp ce mii de susținători ai opoziției au protestat în fața Parlamentului, deoarece aceste modificări ar favoriza cele două mari partide. E vorba de democrați și socialiști care au promovat această schimbare într-o țară unde Uniunea Europeană și Rusia concurează pentru influență. Agenția menționează că din 2015 în Republica Moldova au căzut trei guverne, după dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar, care a adus țara într-un haos politic și economic. „Anul viitor în Moldova vor avea loc alegeri, la care principala rivalitate va fi între Partidul Democrat și socialiști, al cărui lider a fost ales președinte în noiembrie.”

XS
SM
MD
LG