Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Republica Moldova își va pierde întreaga credibilitate în ochii publici”


Siegfried Mureșan
Siegfried Mureșan

Interviu cu europarlamentarul român despre adoptarea, la Chișinău, a sistemului electoral mixt, în pofida recomandărilor instituțiilor europene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: Parlamentul de la Chișinău a votat în lectura a doua trecerea la un sistem electoral mixt. Au fost 74 de voturi. Schimbarea acestui sistem electoral, contrară recomandărilor instituțiilor externe și partenerilor externi, poate să decredibilizeze Republica Moldova, clasa politică de la Chișinău?

Siegfried Mureșan: „Decizia luată astăzi de cei 74 de pioni parlamentari și de către căpătâiele lor va decredibiliza Republica Moldova în ochii publici în 24 de ore. Toți liderii europeni, toți partenerii internaționali ai Republicii Moldova vor avea pe masa lor din toate cancelariile din Europa informarea cu privire la decizia de astăzi din Republica Moldova. Deci, în termen de 24 de ore asta trebuie să o știe primul-ministru, președintele Parlamentului, cei care coordonează acești 74 de parlamentari și Republica Moldova își va pierde întreaga credibilitate în ochii publici.”

Europa Liberă: Credeți că cei de la guvernare au luat în calcul doar avantajul pe termen scurt, dar nu și riscul?

Siegfried Mureșan: „Cei de la guvernare au privit doar prin perspectiva propriului buzunar și a propriului interes. Or, asta nu face niciodată un om de stat. Un adevărat politician gândește întotdeauna ce așteaptă oamenii de la mine, cum pot să guvernez țara, să o gestionez, să gestionez resursele lichidate existente, ceea ce oamenii așteaptă și am încercat să îndeplinesc ceea ce am promis când am fost ales. Realitatea este că Republica Moldova are în momentul de față un Guvern care nu e credibil. El nu este rezultat din urma unor alegeri democratice. La ultimele alegeri, cetățenii au votat trei partide proeuropene. Și unul din acele trei partide proeuropene a decis, împreună cu comuniștii și cu socialiștii pro-ruși, să dărâme acel Guvern, în toamna anului 2015. Acel partid se numește Partidul Democrat. Din acea zi, acel partid nu mai este partid proeuropean și confirmarea am văzut-o astăzi, când Partidul Democrat a votat cot la cot cu pro-rușii lui Dodon împotriva viitorului Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cei care au votat reforma electorală spun că au respectat întru totul recomandările Comisiei de la Veneția, chiar dacă de la Comisia de la Veneția anunțul era că nu e recomandabil să fie făcută această reformă. Credeți că ar putea să întârzie asistența financiară pe care a promis-o Uniunea Europeană Republicii Moldova?

Siegfried Mureșan: „Poziția Partidului Popular European, începând de astăzi, este următoarea: Solicităm Comisiei Europene să anuleze asistența financiară acordată Republicii Moldova în condițiile în care reforma sistemului electoral a fost votată în Parlament în contra avizului Comisiei de la Veneția. Aceasta este poziția Partidului Popular European, pe care astăzi președintele Partidului Popular European o face publică. Cel mai mare partid politic la nivel european este partidul care stă la baza celor mai importante decizii ale Uniunii Europene. Și această politică a Partidului Popular European nu va putea fi ignorată. Au crezut și alți populiști chiar din state la case mai mari, din state membre ale Uniunii Europene că pot întoarce spatele conducerii europene și s-au trezit cu mâna goală. Cel mai strălucit exemplu este Marea Britanie, unde populiștii au spus: Întoarcem spatele Uniunii Europene și ne va fi mai rău. Iată nici nu au ieșit încă din Uniunea Europeană și lira a pierdut din valoare, investițiile scad, deficitul crește, datoria crește. Deci, poziția oficială a Partidului Popular European va fi: devreme ce această schimbare a legislației electorale s-a făcut în ciuda avizului Comisiei de la Veneția, banii nu mai pot să vină și acei 74 de pioni parlamentari care au votat asta poartă răspunderea pentru pierderea asistenței financiare.”

Europa Liberă: Dar Dvs. cu multe ocazii ați spus că banii, totuși, vin pentru cetățeni, și nu pentru guvernanți? Acum veți fi învinuiți că nu trimiteți banii pentru cetățenii Republicii Moldova.

Siegfried Mureșan: „Exact. Banii sunt pentru cetățeni și noi vrem ca banii să ajungă cât mai repede la cetățeni. Noi știm totodată că cetățenii spun următorul lucru: Nu ne lăsați singuri în lupta cu politicienii corupți, cu politicienii care guvernează țara netransparent, cu politicienii care guvernează doar pentru ei. Nu ne lăsați singuri și știm că avem nevoie de acest ajutor; vrem acești bani, dar vrem să-i condiționați de reformele pe care noi, cetățenii Republicii Moldova, le așteptăm de ani de zile, și conducătorii Republicii Moldova nu implementează aceste reforme. De aceea, afirmațiile politicienilor care spun în gura mare: Faceți rău oamenilor, luați banii de la gura oamenilor… Aceste afirmații nu au nicio legătură cu realitatea. Oamenii spun: Da, vrem bani, dar vrem demnitate; nu putem fi cumpărați cu doi galbeni de către politicieni care ne aruncă doi galbeni, dar la schimb își fac legile după bunul lor plac. Ei își umplu fiecare buzunarele cu câte două milioane de galbeni.”

Europa Liberă: Domnul Mureșan, după acest vot din Parlament – ne referim la votul pentru reforma electorală -, relația dintre Chișinău și Bruxelles ce va avea la bază?

Siegfried Mureșan: „Asta se va vedea în viitor. Momentul este extrem de grav, extrem de serios și deciziile de la nivel european în perioada următoare vor fi, unul la mână – ferme și doi la mână – extrem de bine gândite.”

Europa Liberă: Autoritățile de la Chișinău v-au transmis mesajul precum că acolo, la Bruxelles, vin politicieni și reprezentanți ai societății civile și vă dezinformează și ei sunt dispuși să vină ei și să discute în patru ochi, ca să fiți mai bine informați?

Siegfried Mureșan: „În anul 2017, informația circulă liber în lume și nu are nevoie de aprobarea avizului politic, apoi cine dorește din Republica Moldova să meargă la Bruxelles să informeze cu privire la situația din Republica Moldova este binevenit. Eu acord întotdeauna audiențe și primesc pe toți cei care doresc să vorbească cu mine din Republica Moldova – fie că sunt societate civilă, fie că sunt presă, fie că sunt oameni politici -, dar vreau să spun foarte clar politicienilor din Republica Moldova: Priviți ce s-a întâmplat în România la începutul anului, când politicienii au încercat să ia de asemenea măsuri împotriva dorinței cetățenilor, oamenii au ieșit cu sutele de mii în stradă și politicienii au mers la Bruxelles, spunând liderilor instituțiilor europene: Știți, oamenii greșesc, noi avem dreptate; de fapt, lucrurile sunt pe dos și au eșuat în a convinge instituțiile europene. De asta spun: Oricine este binevenit, însă imaginea pe care instituțiile europene o au cu privire la situația din Republica Moldova este o imagine completă, corectă, obiectivă.”

Europa Liberă: Și cine a câștigat – domnul Dodon, care printre primii a salutat acest vot din Parlament, sau Partidul Democrat, care insistă pe ideea că, totuși, este inițiativa lor adoptată?

Siegfried Mureșan: „Suntem doar în prima repriză a jocului. Nu a câștigat nimeni, suntem departe de finalul dorit.”

XS
SM
MD
LG