Ala Tocarciuc a realizat un sumar la zi despre vaccinurile anti COVID-19, într-un editorial pentru IPN. Autoarea scrie că se presupune că se vor livra anumite cantități și țărilor mici, prin intermediul alianțelor internaționale pentru vaccinuri. Ea notează că principiul egalității în acces trebuie să fie respectat. Autoarea mai opinează că riscul că oamenii ar putea abandona măsurile de protecție crește semnificativ în aceste condiții. „Vreau să cred că la mijlocul anului 2021 am putea primi o anumită cantitate din vaccinul care va obține autorizație și se va dovedi a fi sigur și eficient și în Moldova”, scrie Tocarciuc.
Tot IPN îl citează pe expertul Stanislav Pavlovschi care afirmă că Republica Moldova este condamnată la a avea relații bilaterale constructive cu toți jucătorii care au de spus un cuvânt, inclusiv cu Rusia, România, Ucraina. „Să nu uităm că avem Acordul de Asociere cu UE pe care trebuie să-l respectăm, vrem noi sau nu. De asemenea, toate tehnologiile noi vin din UE. Dacă vrem să continuăm calea progresului, trebuie să avem relații bune cu toți, fără a admite unele excepții”, a menționat Stanislav Pavlovschi.
TV8 citează o serie de experți care vorbesc despre posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Din perspectiva societății civile, Parlamentul trebuie să fie schimbat, despre aceasta au vorbit și politicienii, dar ca politolog, afirmă Cornel Ciurea, înțelege că au fost pornite tot felul de jocuri. În opinia sa, actorii vor recurge la strategii pentru a-i fenta pe ceilalți. Alegerile anticipate vor fi organizate atunci când le va conveni actorilor mari importanți și vor găsi aliați pentru a rezolva aceasta problemă”, consideră el. Jurnalistul Dumitru Ciorici este o chestiune discutabilă cine este favorizat în acest moment. „Evident, acest Parlament trebuie să plece, trebuie să vină un Parlament nou, doar că într-un Parlament nou, sondajele arată că situația nu va fi mai simplă, va rămâne la fel de complicată”, a adăugat Ciorici.
„Dodon a pierdut președinția. A pierdut și Rusia? Categoric, nu”, scrie Petru Grozavu, într-un editorial pentru Ziarul de Gradă. În opinia sa, nu are cum pierde Rusia controlul asupra R. Moldova. „În primul rând, pentru că are sub ea Transnistria. Și doi: pentru că Dodon nu este singurul agent de influență al Rusiei la Chișinău”. Grozavu scrie că Rusia mai degrabă a câștigat un partener de dialog, care i-a lipsit în cazul lui Dodon, unul cu care să poată negocia în toate câte le au de rezolvat în relațiile lor R. Moldova și Rusia. Urmează al doilea pas spre schimbare care, „fie se va încheia cu o nouă soluție pentru o nouă majoritate parlamentară și pentru schimbarea guvernului, fie cu alegeri anticipate”.
Într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruța scrie despre îndemnul lui Igor Munteanu față de colegii din Parlament să-și confirme public voința de a vota în următoarele săptămâni proiectul de lege Magnitsky, care poate alinia Republica Moldova la standardele internaționale de integritate și de sancționare a persoanelor implicate în infracțiuni grave împotriva drepturilor omului, prin acțiuni de corupție, spălare de bani etc. „Republica Moldova are câteva cazuri gen Magnitsky, pentru care merită adoptată o lege similară. Printre acestea, spălarea de bani, fraudarea fondurilor din sistemul bancar, inclusiv din BNM, violarea drepturilor omului, inclusiv în cazul celor șapte profesori turci extrădați ilegal”, scrie autorul. Legea Magnitsky în Republica Moldova poate demonstra un atașament ferm și categoric față de declarațiile și acțiunile de combatere a corupției la nivel înalt, față de combaterea spălării banilor și penalizarea violatorilor drepturilor omului, conchide Negruța.
Înfrângerea indubitabilă a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Republica Moldova a amintit de adevărul imuabil: Kremlinul pierde întotdeauna când e vorba de democrație, consideră jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov, citat de portalul Deschide.md. Orice scrutin liber aduce victorie politicienilor orientați spre valori, și nu spre corupția și ranchiunea regimului ridicol al lui Putin, afirmă Portnikov. El susține că Kremlinul mereu încearcă să intimideze și să mituiască pe liderii aleși în mod democratic, fiindcă Putin se simte neconfortabil cu astfel de lideri, oricine ar fi ei.
Lidia Ceban scrie pentru portalul Noi.md o analiză despre încăierarea cu pandemia. Autoarea subliniază că de la începutul pandemiei, societatea parcă se divizase în două tabere: cei care cred în viclenia virusului și cei care îl ignoră. „În mare parte „grație” comportamentului celor din urmă în țara noastră epidemia nu se potolește. Și medicii noștri zi de zi suportă lovituri enorme”, consideră Ceban. Poate din această criză pandemică medicina noastră va ieși mai puternică, medicii noștri acumulează experiența valoroasă de lucru în situații extreme, iar structura medicală – experiența lucrului cu aplicarea tehnologiilor avansate, presupune autoarea, afirmă autoarea. „Și vom avea nu o medicină în prima linie, ci o medicină avansată. Iar deocamdată – să ajutăm medicii și pe noi înșine”, se conchide în material.