Linkuri accesibilitate

Președinta Bundestagului, la Chișinău: „Sunt sigură ca R. Moldova va fi parte a marii familii europene”


 Întrevederea, la Chișinău, a președintei Bundestagului Republicii Federale Germania, Bärbel Bas cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, 12 iulie 2023
Întrevederea, la Chișinău, a președintei Bundestagului Republicii Federale Germania, Bärbel Bas cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, 12 iulie 2023

Aflată într-o vizită în R. Moldova între 12 și 13 iulie, președinta Bundestagului german, Bärbel Bas, a avut mai multe întrevederi cu conducerea țării, în cadrul cărora s-a arătat sigură că R. Moldova va face parte din familia europeană.

Președinta parlamentului federal a venit la Chișinău pentru „a-și face o impresie despre situația fundamental diferită a politicii de securitate în R. Moldova în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei și despre consecințele acestuia pentru Moldova, inclusiv în domeniul securității energetice”, anunțase Ambasada Germaniei într-un comunicat de presă, care preceda vizita oficialei germane.

Discuția cu președinta Maia Sandu a fost axată pe „aspirația fermă a R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană, de a avansa reformele și de a consolida economia”, după cum a scris pe Twitter Sandu.

Șefa statului a mai spus că investițiile germane în R. Moldova asigură locuri de muncă pentru mii de moldoveni și sprijină proiecte de asigurare cu apă și canalizare.

„În această iarnă, Germania a contribuit cu 40 milioane de euro la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din care au fost oferite compensații pentru achitarea facturilor la energie”, a declarat Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al Președinției.

„Un prieten apropiat și un partener de dezvoltare”

Sandu și-a exprimat convingerea că, „cu susținerea Germaniei și a altor state democratice, țara noastră va rămâne parte a lumii libere, pentru a putea asigura pace și bunăstare cetățenilor săi”.

Germania este un prieten apropiat și un partener de dezvoltare pentru R. Moldova, a spus și premierul Dorin Recean la întrevederea cu președinta parlamentului german. „Suntem o țară europeană și suntem gata să contribuim la o Europă mai puternică și unită”, a scris premierul moldovean pe pagina sa de Twitter.

La întrevederea cu vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, șefa Bundestagului a declarat că Germania susține parcursul european al R. Moldova.

„Deja ați îndeplinit o parte din condiționalități. Din numele poporului german, exprim susținerea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sunt sigură ca R. Moldova va fi parte a marii familii europene”, a spus Bas.

Aceasta este a doua vizită a unui președinte al Bundestagului în R. Moldova de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG