Armenia intră astfel sub jurisdicția instituției de la Haga, în ciuda avertismentelor din partea Rusiei, aliatul său de lungă durată.
Decizia lui Haciaturian a fost anunțată printr-o scurtă declarație publicată pe site-ul președinției armene.
„Pe 13 octombrie, președintele Republicii Armenia, Vahagn Haciaturian, a semnat o declarație privind ratificarea Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, semnat la 17 iulie 1998, și adoptarea unei declarații cu privire la recunoașterea retroactivă a jurisdicției Curții Penale Internaționale de către Republica Armenia, în baza articolului 12, partea 3 din Statut", se arată în declarație.
La 3 octombrie, 60 de legiuitori armeni, majoritatea reprezentând partidul de guvernământ Contractul civil, au votat pentru ratificarea tratatului, în vreme ce 22 de legislatori au votat împotrivă.
Kremlinul, care a avertizat luna trecută că demersul Armeniei ar agrava o ruptură tot mai mare cu Moscova, a calificat ratificarea tratatului drept o mișcare „extrem de ostilă” față de Rusia și „o decizie incorectă”.
În martie, CPI a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului său pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în deportarea copiilor ucraineni după invazia neprovocată a Moscovei în țara vecină.
Experții juridici independenți consideră că ratificarea Statutului de la Roma de către Erevan implică faptul că Putin ar putea fi arestat în Armenia, dacă vizitează țara, din cauza mandatului de arestare emis de CPI.
Armenia a declarat că are nevoie de ratificarea Statutului de la Roma din cauza preocupărilor legate de conflictul în care este implicată cu Azerbaidjanul vecin.
Rusia a fost mult timp un aliat apropiat al Armeniei, dar aceste legături s-au deteriorat din cauza a ceea ce Erevanul consideră a fi o trădare din partea Kremlinului, după ce forțele ruse de menținere a păcii nu au reușit să împiedice operațiunea militară fulger a Azerbaidjanului de luna trecută împotriva etnicilor armeni din Nagorno-Karabah.