Linkuri accesibilitate

Președintele Cehiei: E timpul să trecem la euro!


 Președintele ceh Petr Pavel la o întâlnire cu oamenii de afaceri francezi în toamna anului 2023, la Strasbourg (AP Photo/Jean-Francois Badias, File)
Președintele ceh Petr Pavel la o întâlnire cu oamenii de afaceri francezi în toamna anului 2023, la Strasbourg (AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

Președintele ceh Petr Pavel a spus în primul său discurs de Anul Nou, luni, că a venit momentul ca țara sa să facă primii pași concreți spre adoptarea monedei europene comune.

„Pentru o țară din inima Europei cu o economie deschisă, orientată spre export, moneda unică reprezintă logica viitorului”, a spus Pavel, un fost general NATO care își dorește o politică externă cehă mai activă inclusiv în UE.

Una din cele mai bogate țări din fostul lagăr comunist, cu economie solidă și ratinguri de vârf, Cehia îndeplinește de mult criteriile trecerii la euro, dar nu s-a grăbit să facă acest pas.

Cehii sunt, potrivit sondajelor, printre cei mai eurosceptici dintre locuitorii UE și au în mod istoric încredere în coroana cehă, mai ales că țara nu a trecut prin hiperinflație după căderea comunismului.

Renunțarea la coroană – ca și la leu sau zlot, de pildă - aduce după sine pierderea unor instrumente naționale de influențare a evoluțiilor economice (devalorizări, modularea inflației etc.), ceea ce explică reticențele unor politicieni de a face „marele pas”.

Mulți oameni de afaceri cehi insistă însă în prezent că trecerea la euro trebuie făcută cât mai repede, în condițiile în care economia țării cu 10,5 milioane de locuitori este strâns legată de a țărilor din zona euro, în frunte cu Germania, spre care au mers în 2021 peste o treime din exporturile cehești.

Cine este în zona euro?

Zona euro este compusă în prezent din 20 de țări din UE. Țările membre care nu fac parte din zona euro sunt: Danemarca, Suedia, Bulgaria, Cehia, Polonia, România și Ungaria.

Toate sunt obligate să adopte euro când vor îndeplini criteriile de convergență, cu excepția Danemarcei, care și-a negociat o „excepție” în tratatul de aderare.

Cea mai nouă membră a zonei euro (și a UE) este Croația, care a adoptat moneda unică la începutul anului 2023.

Câteva țări care nu sunt în UE, ca Andorra, Monaco, San Marco și Vaticanul, au „voie” de la UE să folosească euro și să emită propriile monede. Kosovo și Muntenegru au adoptat unilateral euro. Aceste șase țări nu au însă reprezentare în mecanismele zonei euro.

Înainte să treacă oficial la euro, fiecare țară își „leagă” cursul de schimb al monedei naționale de euro, vreme de doi ani.

Bulgaria a făcut deja primii pași spre zona euro, sperând să adopte moneda unică la 1 ianuarie 2025. Cele mai mari economii din estul Europei, Polonia și România, nu și-au fixat vreo dată-țintă fermă (cel mai recent, la București s-a menționat anul 2026) dar spun că tind să treacă la euro. Ungaria nu discută în prezent vreo dată, iar Suedia nu are nici ea asemenea planuri, în viitorul apropiat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG