Linkuri accesibilitate

Prezicând viitorul Rusiei: Un sondaj de opinie al experților analizează ce va urma după Putin


Un manifestant ține o pancartă la un protest împotriva războiului Rusiei în Ucraina la Almatî, Kazahstan, pe 6 martie 2022.
Un manifestant ține o pancartă la un protest împotriva războiului Rusiei în Ucraina la Almatî, Kazahstan, pe 6 martie 2022.

Vladimir Putin, 71 de ani, este președinte sau prim-ministru al Rusiei din august 1999, reprimând din ce în ce mai dur disidența și construind un sistem autoritar personalizat, care s-a dovedit durabil în timpul tulburărilor politice, crizelor economice, războaielor și pandemiei globale COVID-19.

În ianuarie, când Putin se pregătea să candideze pentru al cincilea mandat prezidențial în cadrul unor alegeri gestionate strict, un corespondent al BBC a întrebat o pensionară din orașul Rjev, din centrul Rusiei, dacă există cineva care l-ar putea înlocui pe Putin.

„Nu chiar acum”, a răspuns femeia, reluând o narațiune care a fost cultivată cu grijă de Kremlin de-a lungul guvernării lui Putin. „Poate că Putin va găsi pe cineva mai târziu. Dar cred că va fi la putere pentru mult timp de acum încolo.”

În ciuda dificultății de a gândi „dincolo de Putin”, Systema - unitatea rusă de investigații a RFE/RL - a adresat această întrebare unui număr de peste 150 de experți pe teme rusești, inclusiv politologi, sociologi și jurnaliști din Rusia, Statele Unite și Europa. Peste 40 au fost de acord să răspundă și au fost întrebați care sunt cele mai probabile scenarii pentru o tranziție post-Putin și cine ar putea să-i fie succesor.

Mulți respondenți au subliniat că astfel de speculații aparțin domeniului fantasticului, adăugând că alegerea unui succesor cu precizie este imposibilă. Mai mulți au adăugat că nu există niciun indiciu că Putin însuși are idei clare cu privire la aceste chestiuni sau că pregătește un moștenitor.

„Slăbirea și criza regimului Putin vor corespunde și vor fi rezultatul îmbătrânirii naturale a lui Putin”, a declarat politologul ucrainean Volodimir Fesenko.

Până când moartea ne va despărți

Majoritatea experților au afirmat că cel mai probabil scenariu pentru o schimbare de putere în Rusia ar fi moartea lui Putin. De fapt, aproape toți respondenții au enumerat acest lucru printre cele mai probabile căi pentru Rusia, în timp ce opt au enumerat-o ca fiind singura cale posibilă.

În același timp, 23 au afirmat că o lovitură de stat sau o revoltă în rândul elitelor ar putea declanșa o schimbare de putere. Mai mulți experți au numit doar acest scenariu posibil.

Doar cinci respondenți au menționat un „război civil” sau o „revoluție” ca posibilitate pentru Rusia, un pic mai puțin decât numărul celor care au afirmat că sfârșitul Rusiei lui Putin ar putea fi declanșat de o înfrângere militară rusă. Un expert a presupus că sfârșitul ar putea fi declanșat de o catastrofă majoră, cum ar fi un dezastru la o centrală nucleară sau o prăbușire economică globală. Un expert a declarat că Putin ar putea fi dat la o parte printr-o „lovitură de stat soft” în cazul unei boli grave.

Niciunul dintre respondenți nu a menționat sfârșitul domniei lui Putin în urma unor alegeri competitive ca fiind o posibilitate pentru Rusia. Dar jurnalistul Andrei Zaharov a comentat: „Într-o zi, Rusia va fi liberă”.

Caruselul numelor

Experții au fost rugați, de asemenea, să numească posibili succesori ai lui Putin în două scenarii diferite de tranziție: în primul rând, unul în care Putin însuși participă la procesul de selecție - cum ar fi numirea unui succesor favorit, așa cum a făcut președintele Boris Elțin cu Putin - și, în al doilea rând, unul în care Putin a murit sau nu mai este participant.

În primul scenariu, 19 experți l-au menționat pe prim-ministrul Mihail Mișustin, în timp ce 18 l-au menționat pe secretarul Consiliului de Stat și fostul bodyguard al lui Putin, Aleksei Diumin. Alții menționați în mod repetat au fost primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fostul președinte, Dmitri Medvedev, și ministrul Apărării, Andrei Belousov.

Doi experți au afirmat că Putin ar putea să o numească pe fiica sa cea mică din căsătoria cu Liudmila Putina, Ekaterina Tihonova, în timp ce unul a menționat-o pe fiica sa cea mare, Maria Voronțova.

În cel de-al doilea scenariu, în care Putin nu este implicat în procesul de selecție, majoritatea respondenților l-au numit, de asemenea, pe Mișustin, Sobianin clasându-se pe locul al doilea. Șapte respondenți l-au menționat pe Nikolai Patrușev, consilier prezidențial și fost șef al Serviciului federal de securitate (FSB) și al Consiliului de Securitate. Cinci l-au menționat pe fiul lui Patrușev, viceprim-ministrul Dmitri Patrușev.

În total, experții au menționat 34 de posibili succesori, cu vârste cuprinse între 75 de ani (Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației) și 37 de ani (Ekaterina Tihonova, fiica cea mică a lui Putin). Un expert l-a numit pe liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, în pofida rapoartelor persistente privind probleme grave de sănătate.

Un alt expert l-a menționat pe omul de afaceri disident exilat, Mihail Hodorkovski, în vârstă de 61 de ani, ca posibil succesor al lui Putin. Hodorkovski a fost singura figură autentică a opoziției menționată de vreunul dintre respondenți.

Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent opozant al lui Putin din ultimul deceniu, a murit subit într-o închisoare din Arctica în februarie, după trei ani petrecuți după gratii.

Mai mulți experți au remarcat că prezicerea unui posibil succesor este imposibilă, deoarece depinde mult de circumstanțele tranziției.

„În cazul unei schimbări bruște, oricine ocupă postul de prim-ministru are cele mai mari șanse de succes”, a scris un analist, care a cerut ca numele său să nu fie divulgat. „În afară de asta, sunt pure presupuneri și ar putea fi cineva al cărui nume nici nu ne-am gândi să îl menționăm.”

„Este pur și simplu imposibil de știut dinainte”, a adăugat el, menționând că puțini oameni l-ar fi numit pe Nikita Hrușciov ca moștenitor al dictatorului sovietic Iosif Stalin.

Analistul politic rus Fiodor Krașeninnikov a subliniat opacitatea sistemului de guvernare al lui Putin: „Nici măcar nu știm cine este de fapt în cercul cel mai apropiat al lui Putin”.

Serghei Sanovici, un cercetător de la Universitatea Stanford, a declarat că el crede că este probabil ca o tranziție politică în Rusia să nu aibă loc până în 2036, la sfârșitul celui de-al șaselea potențial și, conform legislației actuale, ultim mandat de președinte al lui Putin.

„Dacă s-ar întâmpla acum, aș paria pe mai tânărul Patrușev”, a comentat el. „Dar nu cred că se va întâmpla mai devreme de 2036, moment în care Dmitri Patrușev va avea aproximativ 60 de ani. Asta înseamnă că ar fi vorba de cineva mai tânăr”.

Robert Coalson a contribuit la acest articol.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG