„Antifa” este o mișcare de stînga, auto-proclamată anti-fascistă și militantă. Este o alianță de grupări diferite care își propune să-și îndeplinească obiectivele, prin acțiune, nu prin proces politic.
Activiștii participă la diverse forme de protest, inclusiv pe cale digital. Unele acțiuni devin violente fiind îndreptate împotriva celor catalogați drept fasciști, rasiști, antisemiți sau de extremă dreapta.
Uciderea lui George Floyd
Valul de proteste din America a fost provocat de moartea lui George Floyd, afroamerican de 46 de ani, reținut luni, 25 mai, la Minneapolis, după ce patronul unui magazin chemase poliția, afirmând că Floyd ar fi plătit cu o monedă falsă. Polițistul alb care l-a reținut, Derek Chauvin, a stat peste opt minute cu piciorul pe gâtul lui Floyd, timp în care acesta repeta „Nu pot să respir!”. Toată scena a fost filmată de un martor ocular cu un telefon mobil și postată pe rețelele de socializare. Floyd a fost dus inconștient la spital, unde s-a constatat decesul.
Chauvin a fost imediat suspendat dar acuzat de uciderea lui Floyd numai după trei zile. Luni, 1 iunie o să apară pentru prima dată în fața judecătorilor. Familia lui Floyd și majoritatea protestatarilor cer însă ca și colegii lui Chauvin, care erau la fața locului și care au fost între timp concediați, să fie inculpați.
De când au început protestele provocate de uciderea prin sufocare a afroamericanului George Floyd în timp ce era reținut de polițiști albi, sprijinitori ai președintelui Donald Trump și însuși șeful executivului au susținut că violențele din cursul protestelor care în general sunt pașnice, fac parte din organizații de extrema stângă, în special „Antifa”.
Acum, Donald Trump a avertizat că va trece „Antifa” în rândul organizațiilor teroriste. Dar experții susțin că nu are autoritatea legală să o facă. În plus, e greu de stabilit acum dacă „Antifa” se face vinovată de violențele din aceste zile.
Ministrul justiției William Barr a spus că nu va ezita să ceară inculparea celor care au participat la violențe. Barr nu s-a referit însă la „terorism” pentru că legislația în vigoare nu permite guvernului federal să catalogheze în acest fel organizații din Statele Unite. Doar Departamentul de Stat o poate face și numai cu referire la organizatii din străinătate.
Barr susține că protestele pașnice au fost deturnate de elemente radicale violente care urmăresc agende extremiste. Ministrul a spus: „Violențele instigate și inițiate de ”Antifa” și alte grupări similare reprezintă terorism intern și vor fi tratate ca atare”.
Organizații pentru drepturile omului reamintesc că guvernul federal nu are autoritatea în Statele Unite de a desemna o organizație interna ca fiind teroristă și că în plus Barr nu a prezentat dovezi sau informații din surse autorizate din care să rezulte că „Antifa” sau alte organizații de stânga se fac vinovate pentru violențele din aceste zile.