Linkuri accesibilitate

Primele victime ale campaniei Turciei în nordul Siriei. Președintele Trump speră într-o incursiune „rațională”


Lupte și refugiați, în regiunea de graniță cu Siria, 9 octombrie 2019
Lupte și refugiați, în regiunea de graniță cu Siria, 9 octombrie 2019

Anunțul președintelui american că retrage trupele din nord-estul Siriei este considerat momentul când ar fi dat undă verde ofensivei Turciei.

Cel puţin 15 persoane, dintre care opt civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce împotriva milițiilor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).

Refugiat din Ras al-Ain, de la granița cu Turcia, 9 octombrie 2019
Refugiat din Ras al-Ain, de la granița cu Turcia, 9 octombrie 2019


La Washington, președintele american Donald Turmp a declarat că speră ca ofensiva turcă să fie condusă în mod „raţional" şi „uman". Duminică, Trump anunța retragerea trupelor americane din regiunea unde regimul de la Ankara susține că vrea să creeze o zonă de securitate, în lungul graniței, pentru a permite cu timpul repatrierea a milioane de refugiați sirieni, aflați acum în Turcia. Imediat după retragerea trupelor americane, Turcia a lansat ofensiva împotriva milițiilor kurde din regiune, pe care Ankara le consideră forțe teroriste, dar care au fost principalii aliați ai Statele Unite și Occidentului în lupta cu organizația teroristă a Statului Islamic.

Potrivit BBC, în zona ofensivei continuă luptele, iar sute dacă nu mii de civili își părăsesc casele.

Președintele american, a cărui decizie a fost criticată internațional și de lideri ai propriul său partid republican, a reluat miercuri și amenințarea la adresa Turciei că o va „distruge economic” dacă încalcă „anumite limite” în ofensiva din nord-estul Siriei. Dar a reluat argumentul că una din cele mai mari greșeli ale Statelor Unite a fost de a interveni, cu trupe, în „coșmarul” din Orientul Mijlociu.

La rândul său, secretarul de stat american Mike Pompeo a susținut miercuri că Statele Unite nu au dat undă verde Turciei să invadeze Siria, dar a adăugat că Ankara are „preocupări legitime de securitate”, iar președintel Trump nu a făcut decât să-i mute pe militarii americani din zona de pericol.

Siria, Ras al-Ain în regiunea Hasakeh din nord-est, la granița cu Turcia, 9 octombrie 2019
Siria, Ras al-Ain în regiunea Hasakeh din nord-est, la granița cu Turcia, 9 octombrie 2019


Ofensiva declanşată miercuri de Turcia în Siria este a treia din 2016. Ea deschide un nou front într-un conflict care a făcut peste 370.000 de morţi şi a provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea sa în 2011.

Consiliul de Securitate ONU se va reuni joi pentru a discuta despre situaţia din Siria la cererea Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Belgiei şi Poloniei. Înainte de reuniune, Turcia a asigurat că operaţiunea sa militară din nord-estul Siriei va fi „proporţionată, măsurată şi responsabilă". Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „foarte îngrijorat” de evoluţiile din nord-estul Siriei, și a spus că „orice operaţiune militară trebuie să respecte pe deplin Carta ONU şi dreptul internaţional umanitar”, potrivit purtătorului de cuvânt al organizaţiei, Farhan Haq.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG