Linkuri accesibilitate

Problemele economiei ruse sunt structurale, nu vin din exterior


Moscova, Piața Roșie pe timp de pandemie, decembrie 2020.
Moscova, Piața Roșie pe timp de pandemie, decembrie 2020.

Problemele economiei ruse vor veni din interior, din cadrul regiunilor care trebuie să facă față crizei provocată de pandemia de coronavirus, și nu atât ca urmare a presiunilor externe, cum ar fi sancțiuni internaționale sau scăderea prețurilor pentru petrol și gaze este opinia unui grup de experți economici. Rusia a investit mult prea puțin în dezvoltarea regiunilor, care se confruntă cu mari probleme structurale, cum ar fi un sistem sanitar supra-solicitat ceea ce a mărit și nemulțumirea oamenilor. Și-a păstrat aproape intactă imensa rezervă de valută și aur, a patra ca mărime din lume, estimată la 580 de miliarde de dolari. La care se adaugă 170 de miliarde de dolari din fondul național de siguranță.

Pe de altă parte, Moscova a investit foarte puțin în măsuri concrete de susținere a întreprinderilor pe perioada pandemiei, ceea ce face ca scăderea economică așteptată anul acestea să fie de numai 4%, mică în comparație cu statele dezvoltate. O altă explicație este că autoritățile i-au îndemnat pe oameni să meargă la lucru și printr-un artificiu de calcul, au ținut foarte jos cifrele oficiale privind victimele pandemiei. Ceea ce nu înseamnă că numărul celor decedați ca urmare a infectării cu noul coronavirus nu este ridicat.

Oficial, la peste 2,3 milioane de persoane infectate, în Rusia s-au înregistrat numai 40 de mii de decese legate de Covid, cifră care se explică prin faptul că Rusia nu contabilizează decât decesele care au fost cauzate direct de noul coronavirus.

XS
SM
MD
LG