Linkuri accesibilitate

Procuratura Anticorupție va cere oficial Rusiei informații legate de „Laundromatul rusesc”


Schema „Laundromatului rusesc” descrisă de RISE Moldova.
Schema „Laundromatului rusesc” descrisă de RISE Moldova.

Procuratura Anticorupție va forma o comisie rogatorie pentru a obține acte oficiale din Federația Rusă în baza depozițiilor bacherului Oleg Kuzmin, unul din figuranții în așa-numita schemă de spălare a banilor „Laundromat Rusesc”.

Presa rusă a relatat luni că Oleg Kuzmin, co-proprietar al unei bănci din Rusia a semnat o înțelegere cu acuzarea, iar în depozițiile sale despre spălarea de bani a depus mărturii împotriva unor politicieni și oameni de afaceri cunoscuți din Republica Moldova. Este vorba de Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor și Renato Usatîi.

Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc a declarat postului de radio Chișinău că va fi formată o comisie rogatorie care va solicita părții ruse informații oficiale, după care va decide acțiunile de mai departe.

Pe de altă parte, luni, într-un interviu cu Europa Liberă, Inga Grigoriu, preşedinta comisiei pentru investigarea aşa-numitului dosar „Laundromat” declara că din rapoartelor care au fost realizate de Consiliului Suprem de Securitate în 2012-2013-2014 ar reieși că „ jaful bancar, atacurile raider și laundromatul rusesc – reprezintă, de fapt, un șir de evenimente conectate unele cu altele, ele având aceiași autori, aceiași protagoniști, aceiași oameni care implementau această schemă la noi, în R. Moldova.”

Rapoartele se bazează pe informații de la „ SIS, Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, BNM” și au fost desecretizate în 2015 de președintele Nicolae Timofti. Comisia parlamentară de investigație, a promis Inga Grigoriu, le va face publice.

XS
SM
MD
LG