Linkuri accesibilitate

Procurorul general interimar nu va fi cercetat penal în legătură cu scurgerile de pe „Moldova Leaks”


Procurorul general interimar, Ion Munteanu

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a decis să nu intenteze un dosar penal împotriva procurorului general interimar, Ion Munteanu, în legătură cu scurgerile din presupusa sa corespondență.

Instituția i-a dat acest răspuns activistului civic Pavel Grigorciuc, care ceruse ca Munteanu să fie adus în fața justiției pentru faptul că, fiind procuror, s-ar fi implicat în activități antreprenoriale, acest lucru fiind interzis de lege.

Grigorciuc a publicat pe pagina sa de Facebook scrisoarea primită de la procurorul Vitalie Chișca, care l-a anunțat că a finalizat procesul penal și a decis că nu există motive pentru a deschise un dosar penal.

Procesul penal a fost pornit după ce Grigorciuc a depus o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor, în decembrie 2022. El a cerut ca Munteanu să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilegală și și fals în declarația pe venit, pornind de la presupusa conversație a procurorului publicată pe site-ul Moldova Leaks.

Consiliul Superior al Procurorilor i-a cerut procurorului Chișca să investigheze plângerea. Munteanu însuși a solicitat să fie verificate informațiile publicate pe Moldova Leaks. Consiliul a transmis și apelul său lui Chișca.

Activistul civic nu este de acord cu decizia procurorului și intenționează s-o conteste. „Vom continua să luptăm împotriva corupției din procuratură. [...] Vom folosi toate căile legale”, a subliniat Grigorciuc.

Presupusa corespondență din Telegram și de pe poșta electronică a lui Ion Munteanu a fost publicată pe 25 noiembrie 2022. Din materialele apărute pe site-ul Moldova Leaks reieșea că, în 2015, Munteanu a cumpărat un apartament în Brașov, pe care l-a scris pe numele socrilor săi, și se interesa de procurarea unui complex turistic în România. El ar fi vorbit și despre o fabrică de prelucrare a fructelor și despre importul lânii din Uzbekistan în România. Asta în condițiile în care un procuror nu are dreptul să facă afaceri.

Anterior, procurorul general interimar a declarat presei că presupunea că îi vor fi sparte conturile. El a mai spus că „și-a a făcut întotdeauna munca onest”, sugerând, de asemenea, că mesajele ar putea fi trucate.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG