Linkuri accesibilitate

„Am luptat pentru drepturile copiilor, dar am ajuns că au rămas profesorii fără drepturi”


Careu de început de an şcolar
Careu de început de an şcolar

Unii profesorii din cadrul inițiativei „Pedagogi solidari” au profitat de prima zi de școală pentru a aduna semnături în susținerea petiției privind majorarea salariilor.

Anul școlar a început azi pentru aproape 325 de mii de copii din Republica Moldova, cu 9 mii mai puțini comparativ cu anul trecut. Șefii direcțiilor raionale de învățământ constată că este în scădere atât numărul elevilor, cât și al profesorilor care rămân sau vin în sistem, unele instituții fiind în așteptarea specialiștilor de mai mulți ani. Între timp, în mesajele de felicitare adresate azi elevilor și profesorilor, guvernanții notează că domeniul educației a devenit unul prioritar, lucru pus la îndoială de mai mulți profesori.

Noul an școlar începe cu o indexare de opt la sută a salariilor pe care le vor primi cadrele didactice, ceea ce ar fi să însemne între 200 și 300 de lei. Oficialii prezintă însă „majorarea” ca pe performanță. Ceea ce i-a determinat pe mai mulți profesori să-și manifeste public indignarea și să revendice o creștere de minim 50 la sută a salariilor.

Uniți în cadrul inițiativei „Pedagogi solidari”, unii profesorii au profitat de prima zi de școală pentru a aduna semnături în susținerea petiției privind majorarea salariilor, pe care vor să o depună la guvern în această săptămână.

Adresându-se profesorilor prin intermediul unui mesaj oficial lansat în prima zi de scoală, ministrul educației Monica Babuc și-a exprimat încrederea că „dascălii îi vor purta de grijă generației în creștere”. Ministrul a evitat însă subiectul sensibil al situației financiare.

Natalia Bzovaia, fondatoarea grupului „Pedagogi solidari”, spune că discursurile guvernanților despre starea de lucruri din învățământ trădează atitudinea lor reală față de cadrele didactice:

Natalia Bzovaia, la un protest la guvern
Natalia Bzovaia, la un protest la guvern

„Tot timpul ni se zice că noi trebuie să fim mai buni, că noi suntem exemplu pentru ceilalți, ceva așa foarte frumos, patriotic, dar, de fapt, ai impresia că ești manipulat și folosit, folosit pe gratis. Noi am luptat foarte mult pentru drepturile copiilor și am ajuns că, de fapt, am rămas profesorii fără drepturi. Multe probleme reies din acea salarizare proastă care este la moment. Este foarte greu să lucrezi cu noua generație, care este foarte diferită de generațiile precedente. Ca să fii în pas cu ei trebuie să ai un trai decent, trebuie să poți să citești aceea ce citesc ei, să mergi la spectacole la care merg ei.”

Salariile mici cauzează exodul continuu al cadrelor didactice. Numărul celor care pleacă din educație este de aproape cinci ori mai mare decât al celor care se încumetă să profeseze în acest domeniu. Ministra educației anunța recent că indemnizația tinerilor specialiști va crește de trei ori, de la 45 la 120 de mii de lei, dorindu-se astfel atragerea tinerilor în școlile din mediul rural.

Ghenadie Donos, președintele sindicatului din învățământ, spune că această măsură ar trebui aplicată concomitent cu o creștere de salariu pentru întreg personalul didactic, altfel nu va da rezultate.

Actualmente, pe culoarele puterii se discută despre o nouă lege a salarizării care ar urma să fie aplicată de la începutul anului viitor, însă deocamdată nu se știe cu certitudine cu cât se vor mări lefurile, notează liderul sindical:

„La nivel de concept a fost discutat, dar, din păcate nu avem deocamdată nici o cifră care să ne arate care ar fi procentul real de majorare. Sigur că va fi pusă în capul mesei meritocrația, performanța și educația de calitate. Demult se cere o schimbare de abordare la statutul pedagogului în societatea de astăzi, adică noi suntem în așteptare ca intențiile și faptele să fie în concordanță, adică să se realizeze aceste intenții.”

Așadar, ministrul Monica Babuc a insistat pe rolul profesorului în educarea tinerei generații, premierul Pavel Filip a invocat tratamentul prioritar de care beneficiază acest domeniu, iar speakerul Andrian Candu a anticipat foarte posibila decizie a ministerului de profil de a micșora volumul temelor pentru acasă.

Expertul în politici educaționale, Anatol Gremalschi a declarat pentru Europa Liberă că acțiunile autorităților se pliază mai degrabă pe interesele electoralului, iar problemele sistemului, precum salarizarea, doar se discută, fără să fie și rezolvate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG