Linkuri accesibilitate

Producători agricoli se plâng că sunt „ignorați” de marile rețele comerciale


Într-o discuție cu Ministrul Agriculturii, producătorii agricoli și șefii de direcții din teritoriu au cerut autorităților să dea mai multă atenție antreprenorilor, în special celor de la sate. Producătorii s-au plâns de lipsa forței de muncă, de concurența neloială cu lanțurile mari de magazine și de lipsa unei strategii clare privind viitorul agricol al țării.

Producătorii agricoli se plâng că sunt „ignorați” de marile rețele comerciale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

La finele anului trecut, parlamentul de la Chișinău a aprobat legea ce obligă rețelele comerciale să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea raftului. În vara acestui an, Guvernul a aprobat și lisa produselor ce ar trebui să se găsească pe rafturile unităților de comerț. În opinia vicepreședintelui raionului Sângerei, Ion Bârsanu, aplicarea legii nu-și face însă efectul dorit, agricultorii fiind în continuare neglijați:

„Noi organizăm deja a cincea sâmbătă și duminică la rând iarmaroc la Sângerei. Vin producători de mere care vând cu 3,5 lei kg de mere, pe când în magazin aceleași produse sunt la 12 sau 15 lei. De ce în magazine producția aceasta să nu fie mai ieftină? De ce să cumpere consumatorul cu 15 lei kg de mere?

De ce să cumpere consumatorul cu 15 lei kg de mere?...

Producătorii susțin că au șanse minime să concureze cu marile rețele comerciale, în condițiile în care domeniul agricol nu este unul atractiv pentru tineri, prin urmare lipsa forței de muncă rămâne în continuare o piedică în modernizarea sectorului. În plus, lipsește ce antreprenorii numesc „viziune de ansamblu” privind dezvoltarea agriculturii locale. Andrei Muțuțchi din raionul Șoldănești susține că în R. Moldova se plantează haotic, fără să se țină cont de necesitatea pieței.

„La noi, în întregime pe țară și la noi în raion, se produce haotic. Eu vorbesc în dreptul sens al cuvântului. Merge floarea soarelui, înseamnă că semănăm floarea soarelui. Merge varză, sădim varză. Ar trebui de făcut un calcul, ca agentul economic măcar 50% din producție să fie asigurat că o va putea vinde și că la mijloc nu vor fi scheme și intermediari. Produsele strict necesare societății să fie coordonate.”

Săptămâna trecută, Ministrul Agriculturii și Industriei, Viorel Gherciu, a stat de vorbă cu reprezentanți ai rețelelor comerciale, iar una dintre concluzii a fost că lanțul valoric e afectat de lipsa „cantității, calității și continuității”. Ce înseamnă acest lucru? Că producătorii moldoveni ar trebui să fie mai atenți la cerințele consumatorilor, explică Viorel Gherciu, în trecut președintele unei asociații obștești ce a oferit consultanță agricultorilor din teritoriu:

Producția nu corespunde cerințelor de calitate...

„Ne ciocnim cu probleme anume la comercializarea produselor de soiuri care nu prea sunt solicitate pe piața locală, nici pe cea internațională. Cu producția care nu corespunde cerințelor de calitate. În acest context, rămâne să lucrăm mai mult cu agricultorii, cu producătorii, anume să sădească acele soiuri care corespund cerințelor producătorilor și la o calitate pe care consumatorul și-o dorește.”

Vezi și ultimul documentar „Pur și Simplu” despre starea agriculturii în R. Moldova:

În opinia ministrului Viorel Gherciu, pentru a-și promova interesele și a-și vinde mai ușor marfa, agricultorii ar trebui să-și unească forțele. Or, de-a lungul anilor, tocmai lipsa de solidaritate între agricultori i-a făcut vulnerabili în faţa tentativelor de monopolizare sau de manipulare a preţurilor.

XS
SM
MD
LG