Linkuri accesibilitate

Profeţii sumbre privind viitorul Europei


Fundaţia germană Bertelsmann: la apropiatele alegeri euro-parlamentare fiecare al zecelea intenţionează să voteze un partid naţionalist-autoritar.

La sfîrşitul acestei luni vor avea loc alegerile euro-parlamentare. Din numeroase sondaje şi studii rezultă că în viitorul Parlament European partidele naţionalist-autoritare ar putea deveni cea de-a doua forţă politică. Dacă se confirmă aceste profeţii sumbre, susţin vocile cele mai pesimiste, atunci unitatea Uniunii Europene ar putea fi subminată de către forţele ostile continuării procesului de integrare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct


Dintr-un studiu realizat de Fundaţia germană Bertelsmann rezultă că fiecare al 10-lea alegător va vota un partid naţionalist-autoritar. Aceste formaţiuni au reuşit într-un timp relativ scurt să-şi creeze o bază electorală stabilă, să-şi mărească aria de simpatizanţi şi să mobilizeze susţinători care refuză să mai voteze partidele democratice tradiţionale.

Studiul Fundaţiei „Friedrich Ebert”
Studiul Fundaţiei „Friedrich Ebert”

În ciuda acestei situaţii, 86 la sută din electoratul german, de pildă, este de părere că Republica Federală trebuie să fie condusă de un regim democratic.

Asta rezultă dintr-un nou studiu al Fundaţiei „Friedrich Ebert”, coordonat de sociologul Andreas Zick. În cursul prezentării studiului, sociologul însă a şi spus că numai 60 la sută a electoratului este de părere că „populismul de dreapta” constituie o ameninţare la adresa democraţiei.

Tocmai această poziţionare ambivalentă a unei părţi însemnate a electoratului german constituie un factor de risc pentru partidele tradiţionale, iar pentru gruparea eurosceptică Alternativa pentru Germania (AfD) un surplus electoral.

Alternativa pentru Germania intenţionează să formeze împreună cu celelalte partide naţionalist-autoritare viitorul grup euro-parlamentar „Alianţa Europeană pentru Oameni şi Naţiuni”. În prezent, AfD profită de creşterea resentimentelor xenofobe în rîndurile populaţiei. Potrivit studiului „Ebert” citat, 35 la sută dintre germani cred că numărul străinilor care locuiesc în Germania este prea mare.

Uniunii Europene ar putea fi subminată...

Fiecare al zecelea împărtăşeşte opinii rasiste, mai constată autorii studiului. Această atitudine se manifestă atît faţă de romi, cît şi faţă de evrei.

În legătură cu romii şi populaţia sinti 18 la sută s-au pronunţat negativ. În acelaşi timp, se constată o creştere alarmantă a antisemitismului. Şi mai ales a unui antisemitism îndreptat contra Israelului.

Aproape jumătate dintre germanii chestionaţi cred că islamul subminează societatea, iar 40 la sută sînt de părere că refugiaţii nu sînt persecutaţi în ţările lor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG