La nici două luni de la lansarea programului guvernamental Prima Casă destinat tinerilor, Partidul Democrat anunță un nou program ipotecar cu condiții și mai avantajoase pentru angajații din sectorul bugetar. Ministerul Finanțelor le va compensa bugetarilor jumătate din creditul pentru procurarea locuinței. Experții consideră că e o nouă inițiativă electorală, care comportă riscuri similare ca Prima Casă şi care, în plus, pune în condiții inegale cetățenii.
Programul Prima Casă 2, cum l-au definit democrații, a fost anunțat, ca şi precedentul, la sediul partidului de guvernământ şi abia ulterior Ministerul finanțelor a venit cu unele precizări publicând inclusiv un proiect de regulament al programului.
Potrivit documentului, costul locuinței pentru care executivul va
Din ofertele de pe piața imobiliară cu acești bani reușești, cel puțin în capitală, să cumperi mai curând un apartament cu doar o odaie....
acorda compensații de 50% din suma creditului ipotecar nu poate depăși 500 de mii de lei, adică 25 de mii de euro. Reieșind din ofertele de pe piața imobiliară cu acești bani reușești, cel puțin în capitală, să cumperi mai curând un apartament cu doar o odaie.
Compensația din bugetul de stat va fi alocată lunar şi aceasta nu include dobânda, care va fi achitată de beneficiar. De compensația de 50% din creditul ipotecar ar putea beneficia teoretic orice persoană care activează cel puţin un an în sectorul bugetar. În cazul în care persoana pleacă în privat nu va mai beneficia de suportul guvernului la stingerea creditului.
Ministerul Finanţelor nu explică din ce surse guvernul va putea suporta aceste cheltuieli şi care ar fi numărul maxim al beneficiarilor.
Programul Prima Casă 2 va fi aplicabil din 1 iunie, a anunţat ieri secretarul general de stat din cadrul Ministerului Finanţelor, Ion Chicu, la o emisiune de la Canal 2. El a mai spus că mărimea compensației lunare din bugetul de stat, în cazul unui credit pe 25 de ani, va fi în medie de 750 de lei, care vor fi transmiși direct băncilor.
„Efectul acestei compensaţii asupra ratei efective a dobânzii la credite ar fi o diminuare de 3% a creditului ipotecar. Asta ar înseamnă în jur de 5% a ratei efective a creditului. Ceea ce este destul de atrăgător. O altă cifră: raportat la salariul mediu pe care îl primesc reprezentanții sectorului bugetar, asta ar însemna o creştere în jur de 20% a remunerării lunare.”
Ion Chicu a precizat că extinderea programului s-ar datora succesului de care s-a bucurat Prima Casă în mai puţin de două luni de la lansare. Până acum au fost acordate credite în valoare de 24 de milioane de euro pentru 52 de beneficiari.
Fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruţă, actualmente expert la Transperency International, spune că Prima Casă, inclusiv noua componentă a acestui program sunt iniţiative electorale, mai curând:
„Electoral prinde bine pentru perioada de pornire a acestui proiect, pentru că captează şi o atenţie şi eventual susţinere şi vot. Pe de altă parte, există o perioadă lungă în care beneficiarii vor depinde de această achiziţie pe care au făcut-o în formula Prima Casă 1 sau Prima Casă 2. Existe riscuri majore pentru societate, dar şi pentru familiile beneficiare, care la un moment dat ar putea să aibă prea puţină flexibilitate în a lua decizii în interesul familiilor lor. avân acest credit Prima Casă ei nu vor putea, pentru că şi bunul va fi gajat, să ia de exemplu alte credite.”
Un alt neajuns al noii componente a programului Prima Casă este prezenţa factorului politic la acordarea acelei compensații bugetare de 50% din suma creditului ipotecar, spune Negruţă:
„Conducătorii de instituţii, care în cea mai mare parte sunt exponenţi ai unui partid, vor lua decizii şi ei vor deveni dependenţi în a-şi exercita funcţiile şi mă refer în primul rând la cei cu funcţii în serviciul public. Ei se vor simți cumva obligaţi şi datori faţă de entitatea care i-a susţinut în obţinerea acestui beneficiu diferit decât în cazul altor beneficiari de locuinţe.”
Expertul mai observă o tratarea diferențiată a cetăţenilor, adică segregarea pe categorii de activităţi:
„Este greşit să se invoce precum că în sectorul bugetar salariile sunt mai mici decât în alte sectoare, unde nu se oferă astfel de subvenții din bugetul statului. Există foarte multe sectoare unde salariile sunt chiar mai mici decât în sectorul public, în sectorul bugetar. Trebuie să pornim de la faptul că toţi cetăţenii au drepturi egale. Este probabil greşit aplicată această formulă de subvenţionare şi din acel punct de vedere că funcţionarul public sau bugetarul va primi această subvenție de 50% din bugetul de stat, buget care se formează din impozitele şi taxele plătite de toţi ceilalţi din sectorul privat în linii mari. Funcţionari şi bugetarii de stat chiar şi dacă plătesc impozite la stat, salariile lor sunt la fel plătite de la bugetul de stat, adică de la contribuabilii care generează bunuri, servicii, lucrări, valoare adăugată din care se plătesc acele impozite directe sau indirecte ulterior la buget.”
Ce se întâmplă însă dacă guvernul ajunge în incapacitate de a-şi onora obligaţia de stingere a jumătate din creditul ipotecar al beneficiarilor? Singura soluţie ar fi ca guvernul să se împrumute pe intern sau pe extern, spune expertul Veaceslan Negruţă.
El crede că apariția acestui program de stat Prima Casă a dat peste cap regulile de creditare din sectorul bancar, creând probleme instituțiilor bancare.
Negruţă nu exclude, aşadar, că acest program este unul doar electoral pe termen scurt, iar în perspectivă ar putea crea probleme financiare atât beneficiarilor, cât şi economiei statului.