Manifestanți bulgari, unii dintre ei purtând steaguri rusești, au vandalizat, duminică, o clădire din capitala Sofia, care găzduiește birourile Uniunii Europene din Bulgaria, cerând guvernului lor să nu mai acorde ajutor Ucrainei.
Protestatarii au aruncat cu vopsea roșie pe clădirea modernă din sticlă și oțel în care își au sediul reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European.
Demonstrația din 21 mai a fost organizată de mai multe organizații neguvernamentale și persoane publice pro-Kremlin. Printre participanții manifestației la care au participat circa o mie de persoane, s-au numărat membri ai partidului anti-UE Renașterea, precum și parlamentari.
Demonstrația a fost a șasea în tot atâtea săptămâni, dar a fost prima dată în care a avut loc un act de vandalism.
Bulgaria are legături profunde și istorice cu Rusia și este uneori numită „calul troian” al Kremlinului în UE și NATO pentru înclinațiile sale pro-Moscova.
Statele Unite și UE au acordat zeci de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar și financiar Ucrainei de când Rusia a lansat invazia în februarie 2022. Cu toate acestea, unele țări, precum Bulgaria și Ungaria, au fost mai puțin favorabile efortului de a sprijini Kievul.
Renașterea și Partidul Socialist Bulgar, succesor al Partidului Comunist, au votat împotriva trimiterii de ajutor militar către Ucraina, susținând că astfel de acțiuni ar putea împinge țara în război.
Sarnela Vodenicearova, care a participat la organizarea demonstrației, a declarat că scopul protestelor este de a strânge suficiente semnături pentru a organiza un referendum cu întrebarea dacă țara ar trebui să fie „atrasă în războaie”, o caracterizare înșelătoare a situației.
Bulgaria este protejată de apartenența sa la NATO și orice atac rusesc împotriva țării ar declanșa un răspuns din partea alianței cu 31 de membri, o amenințare pe care Moscova o ia în serios.
Sub conducerea fostului prim-ministru bulgar Kiril Petkov, un politician pro-UE, Bulgaria a furnizat în secret combustibil și muniție Ucrainei în primele luni de război.
Bulgaria încă mai deține cantități semnificative de muniție din epoca sovietică care ar putea fi folosită de Ucraina.