Linkuri accesibilitate

Proteste în SUA: Trump promite să pună capăt violențelor cu orice mijloace „civile și militare”


Minneapolis: ofițeri îngenunchează în semn de solidaritate cu cei care protestează împotriva uciderii unui afroamerican, în timp ce era reținut de polițiști albi, 1 iunie 2020.

Președintele Donald Trump a ținut luni seară o prima conferință de presă legată de valul de proteste antirasiale din America

Corespondență de la Washington: prima conferință de presa la Casa Albă despre proteste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Președintele Donald Trump a spus la Casa Albă că mobilizează toate resursele guvernului federal, civile și militare, pentru a opri manifestațiile violente în țară, denunțând ceea ce a caracterizat drept „anarhiști de profesie, hoți, criminali, mișcarea „Antifa” și alții”, pentru acțiunile violente. Președintele s-a declarat însă de partea manifestanților pașnici, pe care a afirmat că vrea să-i apere.

Demonstranți în parcul Lafayette din fața Casei Albe, 31 mai 2020
Demonstranți în parcul Lafayette din fața Casei Albe, 31 mai 2020

În timp ce făcea aceste declarații, poliția evacua însă cu brutalitate un parc din fața Casei Albe, unde manifestanți pașnici scandau „Avem mâinile sus, nu trageți”.

Președintele a spus că a recomandat tuturor guvernatorilor să maseze forțe de ordine în număr mare, până când se pune capăt violențelor. „Dacă un oraș sau un stat refuză să ia măsuri de natură să salveze vieți și proprietăți, voi trimite armata Statelor Unite să le rezolve problemele rapid” - a spus Trump.

Protest la Washington.
Protest la Washington.

El a anunțat că va lua măsuri drastice la Washington DC, masând mii și mii de militari și polițiști pentru a stopa revolta, jaful, vandalismul și atacurile împotriva unor persoane si proprietăți. Președintele poate ordona astfel de măsuri în capitală, pentru că Washington nu este un stat. Dar pentru a trimite militari activi să restabilească ordinea pe restul teritoriului național, presedintele trebuie să invoce așa numita „Lege a Insurecției” din 1807, folosită în câteva rânduri, între acestea în 1992, la Los Angeles, când au izbucnit revolte, motivate tot rasial.

Președintele Donald Trump în fața bisericii St. John's, Washington, 1 iunie 2020.
Președintele Donald Trump în fața bisericii St. John's, Washington, 1 iunie 2020.

Revenind la Washington, manifestanții pașnici din parcul aflat lângă Casa Alba au fost evacuați cu brutalitate, în timpul declarației de presă a președintelui, și asta cu un scop: ulterior, Trump și anturajul său s-au dus la biserica St. John’s, avariată parțial în ajun de un incendiu provocat de manifestanți. Acolo, președintele s-a fotografiat cu o Biblie în mână, dorind să coreleze mesajul de lege și ordine pe care-l formulase la Casa Albă, cu afirmarea devotamentului pentru credință.

Între timp, protestele continua. Armata ar putea fi trimisă în diverse state, în conformitate cu legea amintită, dar numai la la cererea guvernatorilor, nu prin decizie prezidențială.

În ciuda violențelor și jafurilor, și în ciuda faptului că există extremiști, provocatori și anarhiști care se manifestă violent, marea majoritate a manifestanților este pașnică.

Philadelphia: polițiști solidari cu participanții la protestele antirasiale, 1 iunie 2020.
Philadelphia: polițiști solidari cu participanții la protestele antirasiale, 1 iunie 2020.

Își exprimă numai dezaprobarea față de discriminarea rasială pe care cazul George Floyd a readus-o în actualitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG