Linkuri accesibilitate

Pugilista Imane Khelif face apel împotriva șicanei și prejudecăților


Khelif în timpul interviului de duminică, 4 august, cu SNTV.
Khelif în timpul interviului de duminică, 4 august, cu SNTV.

Pugilista din Algeria Imane Khelif a condamnat isteria provocată de participarea ei la Jocurile Olimpice repetând că a fost și rămâne femeie și cerând încetarea corului de șicanări și insinuări bazate pe prejudecăți, din presa internațională.

La Paris, Imane Khelif a declarat, potrivit Associated Press, că valul de critici pline de ură pe care l-a primit din cauza concepțiilor greșite despre genul ei „rănește demnitatea umană" și a cerut încetarea bullying-ului împotriva sportivilor după ce ea însăși a fost profund afectată de el.

Sportiva algeriană a vorbit despre experiența ei tumultoasă de la Olimpiadă duminică seara, într-un interviu acordat SNTV, partenerul video sportiv al AP.

Medalia de aur ar fi „cel mai bun răspuns”

„Vreau să rog toți oamenii din lume să respecte principiile olimpice și Carta Olimpică, să se abțină de la intimidarea sportivilor, pentru că acest lucru are efecte, și încă efecte grave”, a spus Khelif în arabă. „Poate distruge oameni, poate ucide gândurile, spiritul și mintea oamenilor. Poate diviza oamenii. Și din acest motiv, le cer să se abțină de la bullying.”

Victoriile lui Khelif și ale colegei ei pugiliste Lin Yu-ting din Taiwan în ringul de la Paris - amintește AP - au devenit una dintre cele mai mediatizate povești ale Jocurilor de la Paris. Ambele femei și-au asigurat primele lor medalii olimpice, chiar dacă au fost supuse abuzului online bazat pe afirmații nefondate despre genul lor.

Khelif, în vârstă de 25 de ani, a vorbit și despre ecoul controversei la ea acasă.

„Vorbesc cu familia mea de două ori pe săptămână. Sper că nu au fost afectați prea tare”, a spus ea. „Sigur că sunt îngrijorați pentru mine. Cu voia lui Dumnezeu, însă, această criză se va culmina cu o medalie de aur, și acesta ar fi cel mai bun răspuns.”

Asociația de box interzisă era dominată de Rusia

Comentariile toxice la adresa lui Khelif se bazează pe afirmațiile Asociației Internaționale de Box (AIBA), care a fost interzisă permanent de la Jocurile Olimpice, și era condusă de un oligarh rus, că atât Khelif, cât și Lin au „picat” teste de eligibilitate nespecificate pentru competiția feminină la campionatele mondiale de anul trecut.

Khelif a refuzat să răspundă când a fost întrebată dacă a trecut prin teste altele decât cele antidoping, spunând că nu dorește să vorbească despre asta.

Umar Kremlev, șeful Asociației Internaționale de Box, vorbind la Moscova în 2021
Umar Kremlev, șeful Asociației Internaționale de Box, vorbind la Moscova în 2021

Ea și-a exprimat recunoștința față de Comitetul Internațional Olimpic și președintele său, Thomas Bach, pentru că s-au poziționat de partea ei în timp ce fostul organism de guvernare al boxului olimpic, acum interzis, a alimentat controversa în jurul participării ei la Paris.

„Știu că Comitetul Olimpic mi-a făcut dreptate și sunt fericită de acest demers, pentru că arată adevărul”, a spus ea.

Khelif a salutat și sprijinul masiv primit la meciurile sale: oamenii care o aplaudă când intră în arenă și mulțimi fluturând steaguri algeriene, scandându-i numele. Va lupta din nou marți în semifinalele feminine la 66 de kilograme de la Roland Garros.

Khelif a subliniat în mod repetat că nu va permite ca discuțiile sau acuzațiile să o abată de la obiectivul ei sportiv: prima medalie de aur olimpică a Algeriei la box feminin.

„Nu stăm pe rețele”

„Nu-mi pasă de opinia nimănui”, a spus Khelif la o zi după ce a învins-o pe Anna Luca Hamori din Ungaria. „Am venit aici să concurez pentru o medalie. Cu siguranță voi face tot ce pot să fiu și mai bună, și cu voia lui Dumnezeu voi reuși, la fel ca orice alt sportiv.”

Deși este conștientă de discuțiile cu ecouri mondiale despre ea, Khelif a spus că a fost oarecum deconectată.

„Sincer, nu urmăresc rețelele sociale”, a spus ea. „Avem o echipă de sănătate mintală care nu ne lasă să urmărim rețelele sociale, mai ales la Jocurile Olimpice, nici eu, nici alți sportivi. Mă aflu aici să concurez și să obțin un rezultat bun.”

Khelif și-a început parcursul olimpic joia trecută cu o victorie asupra Angelei Carini din Italia, care a abandonat meciul după doar 46 de secunde. Carini a plâns, nu i-a dat mâna adversarei, a vorbit în presă despre loviturile prea dureroase pe care le-a primit - deși a declarat ulterior că-și regretă gestul și dorește să-și ceară scuze lui Khelif.

Isteria mediatică

Lacrimile lui Carini au declanșat un val de speculații la scară globală, mai ales din partea personalităților cu vederi de dreapta și adversarilor declarați ai persoanelor trans, ca fostul președinte al SUA Donald Trump, scriitoarea scoțiană J.K. Rowling și alții, care au afirmat în mod fals că Khelif era bărbat sau transgender.

Italianca Angela Carini a spus după înfrângerea sa rapidă în fața lui Khelif că dacă CIO îi dă dreptul algerienei să concureze, probabil știe ce face.
Italianca Angela Carini a spus după înfrângerea sa rapidă în fața lui Khelif că dacă CIO îi dă dreptul algerienei să concureze, probabil știe ce face.

CIO a declarat în repetate rânduri că ea și Lin au dreptul să participe la Jocurile Olimpice și a condamnat standardele de testare neclare și guvernarea netransparentă a asociației de box între timp interzise, care a fost alungată complet de la Jocurile Olimpice anul trecut, într-o pedeapsă fără precedent pentru un organism de guvernare.

Khelif a simțit direct povara atenției mondiale ce i se acordă din motive nedorite de ea. Victoria ei asupra lui Hamori, sâmbătă, a părut să fie cathartică. După ce arbitrul i-a ridicat mâna lui Khelif în semn de victorie, ea a mers în centrul ringului, a salutat fanii, a îngenuncheat și și-a lovit palma de podea, zâmbetul ei transformându-se în lacrimi.

„Nu mi-am putut controla nervii”, a spus Khelif în interviu. „Pentru că după nebunia mediatică și după victorie, a fost un amestec de bucurie și în același timp, am fost foarte afectată, pentru că sincer, nu a fost deloc ușor. A fost ceva care rănește demnitatea umană.”

Ea a concurat în evenimentele AIBA timp de câțiva ani fără probleme până când a fost suspendată brusc de la campionatele mondiale de anul trecut. Acea asociație dominată de Rusia – care a avut ani de ciocniri cu CIO – a refuzat să furnizeze orice informație despre testele care au dus la descalificare.

Federația națională de box a Algeriei este încă membră AIBA.

Presa ostilă lui Khelif și politicienii de dreapta care s-au amestecat în dispută au prezentat-o ca pe o mașină de bătut femei. Khelif a fost și a rămas însă o concurentă obișnuită, cu victorii și înfrângeri.
Presa ostilă lui Khelif și politicienii de dreapta care s-au amestecat în dispută au prezentat-o ca pe o mașină de bătut femei. Khelif a fost și a rămas însă o concurentă obișnuită, cu victorii și înfrângeri.

10 km până la sala de sport

Khelif provine dintr-o zonă rurală din nord-vestul Algeriei și a crescut jucând fotbal până când s-a îndrăgostit de box. Depășind obiecțiile inițiale ale tatălui ei, a călătorit mereu 10 kilometri cu autobuzul pentru a se antrena într-un oraș vecin.

Începutul carierei sale de performanță nu a fost chiar ușor. Khelif a fost o competitoare solidă, dar nespectaculoasă la nivel internațional timp de șase ani și a pierdut în fața eventualei medaliate cu aur Kellie Harrington din Irlanda la Jocurile Olimpice de la Tokio.

Următoarea partidă a lui Khelif la Paris este împotriva lui Janjaem Suwannapheng din Thailanda. Dacă câștigă din nou, Khelif va lupta pentru o medalie de aur vineri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG