Linkuri accesibilitate

Puterea femeilor și reforma pensiei în Rusia


La unul din numeroasele proteste din Rusia împotriva noii Legi a pensiilor, Barnaul, iunie 2018

La alegerile prezidențiale din martie, câștigate de Putin, 55,4% din persoanele care au votat erau femei.

Reforma pensiei, care a trecut în prima lectură prin Duma de stat, a provocat proteste în toată Rusia de când a fost propusă. Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin s-a ținut la distanță de aceste schimbări nepopulare, dar necesare (din cauza crizei demografice și a ratei înalte a mortalității). A permis chiar ca rata popularității sale să scadă la mai puțin de 70%, cel mai scăzut nivel de la anexarea Crimeii în 2014, remarcă Associated Press. Și tot AP reamintește că pensionarii ruși, care și-au văzut pensiile mărite mereu în ultimii ani, au fost printre suporterii cei mai înflăcărați ai președintelui.

Un electorat însă mult mai important pentru Putin sunt femeile. Miercuri, în prima luare de poziție publică privind reforma pensiilor, președintele rus a propus ca vârsta de pensionare pentru femei să fie ridicată numai la 60 de ani, în loc de 63, cum se prevede în noua lege. „În țara noastră, femeile sunt tratate în mod deosebit, cu blândețe”, a explicat Putin într-un discurs televizat, de jumătate de oră. Pentru bărbați, vîrsta pensionării rămâne ridicată la 65 de ani.

În plus, de la trei copii în sus, vârsta de pensionare a femeilor o sa scadă cu câte un an. Președintele a explicat că ar fi oricum nedrept ca vârsta de pensionare a femeilor să se ridice cu opt ani, și cea bărbaților numai cu cinci. La care se adaugă faptul că femeile „nu numai că lucrează dar duc și toată casa în spate – se ocupă de găspodărie, de copii, de nepoți”, a argumentat președintele rus. Nimeni nu se îndoiește că sugestiile prezidențiale se vor regăsi în forma reviziuită a legii, când se va ajunge la a doua lectură. Legea va trece după aceeea pentru ultima lectură prin camera superioara, înainte de a fi semnată de președinte.

În Rusia, femeile sunt o putere electorală: reprezintă 54% din populație, potrivit datelor oficiale din iulie. Trăiesc mai mult, speranța lor de viață este de 77 de ani, comparat cu numai 66 pentru bărbați. Femeile sunt și votanți mult mai activi. La alegerile prezidențiale din martie, câștigate de Putin, 55,4% din persoanele care au votat erau femei, potrivit unui sondaj VTsIOM. „Concluzia după discursul lui Putin: autoritățile se tem de femei și bine fac” a comentat jurnalistul rus Ivan Davidov pe Facebook.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG