Linkuri accesibilitate

Putin și-a ținut emisiunea televizată anuală


Pe fundalul unui nou val al pandemiei în Rusia, unde se înregistrează în ultimele zile cifre record ale deceselor cauzate de COVID-19 și o creștere a cazurilor de infectare atribuită noii versiuni delta a virusului, președintele rus Vladimir Putin a participat astăzi la show-ul său anual televizat, răspunzând întrebărilor publicului.

Putin și-a ținut emisiunea televizată anuală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

La emisiunea lui televizată în direct anuală, venită pe fondul unor recorduri de infectări și decese provocate de COVID-19 în F. Rusă, Putin a repetat că el nu vrea vaccinare obligatorie, dar s-a adresat din nou rușilor cu rugămintea de a asculta specialiștii, nu lansatorii de zvonuri, și de a se vaccina, pentru că altfel riscă probleme de sănătate pe termen lung.

Putin a repetat de asemenea că vaccinurile rusești ar fi mai bune decât cele occidentale, amintind că el însuși s-a vaccinat cu Sputnik V, și a părut mai degrabă împotriva unor noi restricții de mișcare anti-pandemice, sau lockdown, spunând că la nivel local se promovează altfel de măsuri.

În Rusia s-au înregistrat peste 20.000 de noi îmbolnăviri pe zi și cam 600 de decese, în fiecare zi, începând de joia trecută. Miercuri s-au înregistrat peste 21.000 de noi infecții.

Deși Rusia este una din puținele țări care au propriul vaccin anti-COVID-19, încă din decembrie, numai 15% din populație a primit până acum cel puțin prima doză.

Putin a vorbit la emisiunea Linie directă și despre chestiuni de politică externă.

El a calificat drept „provocare” deliberată recentul incident din Marea Neagră în care o navă militară britanică ar fi intrat ilegal în apele din largul Crimeii ocupate, ca să „testeze” – a spus Putin – reacția armatei ruse, și să o „localizeze”.

Putin a declarat însă că chiar și dacă nava britanică ar fi fost atacată și scufundată, asta tot n-ar fi dus la vreun „al treilea război mondial”.

Întrebat de ce Ucraina nu este pe lista țărilor ostile Rusiei, ca Statele Unite și Cehia, Putin a răspuns că asta ar fi pentru că poporul ucrainean este apropiat celui rus.

În privința conducerii de la Kiev, însă, liderul rus a avut cuvinte mai aspre: „De ce să mă întâlnesc cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelensky, care a delegat străinătății conducerea propriei sale țări?” – a întrebat, retoric, Putin, adăugând că chestiunile esențiale pentru Ucraina nu se decid la Kiev, ci la Washington, și „parțial la Berlin și Paris”.

„Nu refuz să mă întâlnesc cu Zelensky, dar e nevoie să înțelegem despre ce anume ar trebui să vorbim”, a mai spus Putin.

În aprilie, Zelensky l-a invitat pe Putin să se întâlnească cu el în estul Ucrainei, dar liderul rus a refuzat, spunând că președintele ucrainean este binevenit la Moscova „oricând”.

Trupele guvernamentale ucrainene luptă împotriva separatiștilor pro-ruși din regiunile estice ale Ucrainei de mai bine de șapte ani. După o pauză în confruntări, anul trecut, conflictul a re-escaladat la începutul lui 2021.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG