Linkuri accesibilitate

Putin are nevoie de un succes în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Agresarea în Penitenciarul Nr. 13 a avocaților lui Veaceslav Platon (Valeriu Pleșca/Tv8.md).

Regiunea separatistă transnistreană a marcat duminică 28 de ani de la proclamarea separării de Republica Moldova. Într-un comentariu publicat pe cotidianul.md, Oazu Nantoi evocă evenimentul la care se raportează pretinsa sărăbătoare - „la 2 septembrie 1990, la Tiraspol, „congresul deputaților de toate nivelele” a proclamat „republica moldovenească sovietică socialistă nistreană în componența URSS” – așa a fost „oficializat”, scrie Nantoi, acest proiect separatist, scopul căruia era menținerea RM în componența URSS”. Autorul continuă: „la 2 septembrie 2018, la Tiraspol, după 28 de ani, – festivități, parada militară. „Poporul transnistrean multinațional” din răsputeri și-a demonstrat entuziasmul. Scopul „conflictului Transnistrean” a rămas același, – menținerea întregii RM în componența proiectului imperial al lui Putin”. Nantoi mai remarcă, între altele, că „din februarie 2002 este oficializat formatul „pentalateral” (de negociere a unei soluții pentru conflictul transnistrean ), dar nimeni nu este deranjat de faptul că acest format din start a fost impus de Rusia, cu statutul ei de „mediator”, în calitate de capcană pentru RM”.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Tv8.md relatează într-o știre mai amplă că Valeriu Pleșca, unul din avocații lui Veaceslav Platon, și alţi colegi ai acestuia ar fi fost agresați de mascați în timp ce se aflau la Penitenciarul nr. 13, la o întrevedere cu clientul lor. Potrivit lui Pleșca, în timpul întrevederii Platon a povestit că ar fi fost supus torturii de către angajații penitenciarului. Acesta le-a arătat avocaților echimoze pe suprafața corpului și s-a plâns de dureri de cap. De asemenea, acesta a mai povestit avocaților că i-a fost refuzată asistența medicală. Avocații ar fi fost agresați și evacuați de mai mulți mascați după ce au refuzat să părăsească încăperea înainte de a fixa vătămările clientului lor. Ei au anunțat că vor depune o plângere la Poliție. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de pușcărie pentru prejudicierea Băncii de Economii cu aproape 800 de milioane de lei, precum și, în primă instanță, la alți 12 ani pentru escrocherie în dosarul companiilor de asigurări, dar și pentru tentativa de corupere a mascaților din cadrul detașamentului de trupe speciale „Pantera” din cadrul Departamentului Instituțiilor penitenciare. Platon se declară nevinovat și victimă a ceea ce el consideră că este o răfuială ilegale din partea lui Vlad Plahotniuc.

Într-un editorial pentru ziarulnational.md, Nicolae Negru scrie, printre altele, că „la Tbilisi, Angela Merkel a vorbit despre posibilitatea aderării Ucrainei și Georgiei la UE; la Istanbul, Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu l-a informat pe Patriarhul Kiril al Rusiei că Biserica Ortodoxă Ucraineană va primi autocefalie, iar pe 2 septembrie, Sinodul Arhieresc al Bisericii Ecumenice a decis că Patriarhul Constantinopolului poate acorda autocefalie fără a avea acordul altor Biserici. Ceea ce înseamnă că proiectul „lumii ruse”, atât de drag lui Putin, se face țăndări, conchide Negru, şi orgoliul imperial va avea de suferit enorm. În acest context, crește și mai mult importanța Chișinăului, a lui Dodon și a dodoniștilor pentru Kremlin, mai scrie Negru. Putin are nevoie de un succes în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova.

Vitali Andrievschi menționează într-un articol de pe ava.md că „în Moldova sunt câteva grupuri ale opoziției. Există opoziție parțial aflată la putere. Ea este reprezentată în parlament și a oferit țării pe actualul președinte. Și această opoziție are îndeletnicirea ei preferată – prietenia și colaborarea cu Rusia. Da, această temă este atractivă pentru o parte a cetățenilor. Dar să speri că poți construi o Moldovă prosperă și înfloritoare doar pe această bază este o mare naivitate”. Potrivit autorului, „dacă PSRM nu va înainta niște teme noi și mai atrăgătoare în campania electorală, ea se poate pomeni la alegeri cu mari și neplăcute surprize”.

Ipn.md relatează că în orașul Chișinău, pe strada Eugen Doga, urmează a fi deschis un muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova. Într-un răspuns oferit agenției de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, se menționează că a fost deja elaborat conceptul. Muzeul va avea o expoziție permanentă, expoziții tematice, un centru educațional și o bibliotecă.

XS
SM
MD
LG