Linkuri accesibilitate

Putin avertizează Occidentul să nu-și extindă prezența militară în vecinătatea Rusiei


Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a criticat Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO pentru poziția lor față de situația din teritoriile controlate de separatiștii susținuți de Moscova din estul Ucrainei, dar a spus că țara sa este pregătită „pentru contacte și dialog”.

Într-un discurs amplu adresat oficialilor Ministerului de Externe la Moscova, astăzi, Putin a spus că discuțiile sale cu președintele american Joe Biden, din 16 iunie, au „explorat în cele din urmă câteva oportunități pentru un dialog și pentru nivelarea și corectarea treptată a relațiilor”. „Activitățile comune [cu Washington] privind stabilitatea strategică și securitatea informațiilor au început”, a spus Putin, adăugând totuși că „în multe probleme interesele, estimările și pozițiile noastre diferă dramatic”.

Putin a criticat guvernul ucrainean pentru refuzul de a accepta negocieri directe cu separatiștii susținuți de Rusia controlează regiunile de Est ale Ucrainei, Donețk și Lugansk, din aprilie 2014. Moscova a acuzat Ucraina că a încălcat acordurile de la Minsk menite să pună capăt războiului care a ucis peste 13.200 de oameni din aprilie 2014 și până acum.

„De fapt, Occidentul a permis autorităților de la Kiev să anuleze acordurile de la Minsk, care, la rândul său, conduce procesul de soluționare a conflictului spre o fundătură... Trebuie luat în considerare faptul că partenerii occidentali agravează situația [în Donbas] prin furnizarea Kievului cu arme letale moderne și prin efectuarea de manevre militare provocatoare în Marea Neagră și în alte regiuni din apropierea granițelor noastre”, a spus Putin, subliniind că Moscova va răspunde „în mod adecvat” încercărilor NATO de a-și extinde infrastructura militară în țări din vecinătatea Rusiei.

În septembrie, Kremlinul a avertizat că dacă NATO și-ar extinde infrastructura militară în Ucraina, aceasta ar echivala cu depășirea unei linii roșii. „Ne exprimăm în mod constant îngrijorarea cu privire la acest lucru, vorbim despre linii roșii, dar înțelegem că partenerii noștri - cum să spun ușor - au o atitudine foarte superficială față de toate avertismentele noastre și vorbesc despre linii roșii", a spus Putin.

Putin s-a plâns, de asemenea, că bombardiere strategice occidentale care purtau „arme foarte serioase” zboară la o rază de 20 de kilometri de granițele Rusiei.

„Uniunea Europeană continuă să ne respingă cu sancțiuni, cu acțiunile lor neprietenoase și acuzațiile fără temei”, a spus Putin, adăugând că oportunitățile pentru discuții cu Uniunea Europeană sunt „se ofilesc” din cauza asta.

Occidentul a impus Rusiei sancțiuni pentru anexarea Crimeei Ucrainei în 2014 și pentru sprijinirea separatiștilor din Donbas. Rusia oferă sprijin militar, economic și politic separatiștilor. În ciuda dovezilor copleșitoare, Moscova susține că nu este implicată în acest conflict. De asemenea, Moscova a anexat Peninsulei Crimeea de la Ucraina în martie 2014, după ce a trimis trupe și a organizat un referendum respins ca ilegal de cel puțin 100 de țări, încâlcind legislația internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG