În timp ce președintele rus Vladimir Putin se pregătește să conducă, luni, festivitățile de 9 mai în Piața Roșie de la Moscova, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus duminică noaptea, în cel de-al 74-lea său discurs video în tot atâtea zile ale invaziei rusești în Ucraina, că trupele ruse au bombardat o școală din estul țării, ucigând aproximativ 60 de oameni.
Guvernatorul regiunii Luhansk a declarat că aproximativ 90 de persoane se adăposteau la școala din Bilohorivka la 7 mai, când a fost bombardată.
„Ca urmare a unei lovituri rusești în localitatea Bilohorivka din regiunea Luhansk, aproximativ 60 de oameni au fost uciși, civili, care pur și simplu s-au ascuns în școală, adăpostindu-se de bombardamente”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn, citat de Reuters. Moscova nu a comentat această știre.
În portul sudic Mariupol, scena celor mai devastatoare lupte din războiul de 10 săptămâni, comandantul adjunct al regimentului Azov baricadat la combinatul siderurgic Azovstal a cerut comunității internaționale să intervină pentru evacuarea soldaților ucraineni răniți.
„Vom continua să luptăm atât timp cât vom fi în viață pentru a respinge ocupanții ruși”, a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar într-o conferință de presă online.
G7 spune că acțiunile lui Putin „dezonorează Rusia”
Liderii principalelor democrații industrializate din Grupul celor Șapte (G7) au promis, duminică, să aprofundeze izolarea economică a Rusiei, să extindă campania împotriva elitelor ruse cu legături la Kremlin și să ajute mai mult Ucraina, inclusiv financiar.
Într-o declarație a G7 publicată de Casa Albă, se spune că grupul s-a angajat să elimine treptat sau să interzică importul de petrol rusesc, denunțând ferm invadarea Ucrainei de către președintele rus Putin.
„Acțiunile sale dezonorează Rusia și sacrificiile istorice ale poporului său”, a spus G7 într-o declarație, referindu-se la rolul Rusiei sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în Cel de-al Doilea Război Mondial, în urmă cu 77 de ani.
Putin a comparat în repetate rânduri „operațiunea specială”, după cum califică războiul din Ucraina prezentat drept o luptă împotriva unor urmași ucraineni ai naziștilor, cu amenințarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când a fost invadată de Adolf Hitler în 1941.
Ucraina și aliații săi occidentali resping acuzația de nazism și afirmația că Rusia ar lupta pentru supraviețuire împotriva unui Occident agresiv, declarând că Putin a declanșat un război neprovocat în încercarea de a reface Uniunea Sovietică.
Într-un clip video alb-negru filmat înainte de 9 mai pe fundalul unor blocuri de locuit distruse de bombardamente rusești, Zelenski a spus că răul s-a întors în țara sa, dar Ucraina va prevala.
În discursul său video zilnic despre mersul războiului, Zelenski a salutat deciziile G7 în urma reuniunii de duminică la care a fost și el de față, spunând: „Principalul lucru pe care l-am simțit astăzi a fost dorința și mai mare a lumii de a ne ajuta... este clar pentru întreaga lume liberă că Ucraina reprezintă binele în acest război." „Și Rusia va pierde, pentru că răul pierde întotdeauna”, a mai spus Zelenski.
Vladimir Putin va prezida parada de 9 mai în Piața Roșie
În Piața Roșie de la Moscovei, Putin va prezida luni o paradă militară. Prin fața sa vor mărșălui soldați, vor trece tancuri, rachete, inclusiv rachete balistice intercontinentale.
Putin va ține un discurs care ar putea oferi indicii despre viitorul războiului în Ucraina, notează Reuters. Unii lideri occidentali se așteaptă că Putin fie va declara victoria campaniei în Ucraina, fie va declara în mod oficial război Ucrainei, ceea ce îi va permite să anunțe mobilizarea în Rusia.
La 10 săptămâni de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în care mii de oameni au fost uciși, iar peste 13 milioane au fost forțați să-și părăsească locuințele, Rusia și-a concentrat eforturile în estul și sudul țării.
Capturarea Azovstal și preluarea controlului deplin asupra Mariupolului ar fi fost o victorie strategică pentru Moscova, înainte de 9 mai.
Evacuarea civililor din Mariupol
Pe 8 mai, încă 170 de civili au fost evacuați din zona Mariupol, ridicând la 600 numărul total al celor evacuați într-o operațiune de salvare de o săptămână sub egida Națiunilor Unite.
Într-o tabără din Zaporoje, controlat de ucraineni, la aproximativ 230 km nord-vest de Mariupol, zeci de persoane care au fugit fugiseră din orașul asediat așteptau, duminică, să se înregistreze.
„Sunt mulți oameni în Mariupol care vor să plece, dar nu pot”, a spus agenției Reuters profesoara de istorie Viktoria Andreieva, în vârstă de 46 de ani, care a fugit din Mariupol cu familia la mijlocul lunii aprilie.
Ocuparea oralului port la Marea Azov ar permite Rusiei să creeze o punte terestră între teritoriile regiunilor ucrainene Luhansk și Donețk controlate de separatiștii pro-ruși din 2014 și peninsula Crimeea ocupată și anexată de Rusia în același an.
Dar campania rusească se desfășoară anevoios, în timp ce Ucraina primește sprijin occidental masiv.
Noi demonstrații de sprijin occidental pentru Ucraina
O serie de oficiali occidentali, printre care prima doamnă a SUA Jill Biden, prim-ministrul canadian Justin Trudeau, un șef al parlamentului german și ministrul de externe norvegian au sosit duminică în Ucraina, într-o demonstrație de sprijin.
Solistul trupei irlandeze U2, Bono, și colegul său de trupă, The Edge, au susținut duminică un concert de 40 de minute într-o stație de metrou din Kiev și i-au lăudat pe ucrainenii care luptă pentru libertate.
„În această seară, 8 mai, împușcăturile vor răsuna pe cerul Ucrainei, dar veți fi liberi. Vă pot lua viețile, dar niciodată nu o să vă ia mândria”, a spus Bono.