Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Armata rusă acuzată de jaf din muzeele și silozurile ucrainene


Imagine din satelit a uzinei siderurgice Azovstal, locul ultimei fortărețe militare ucrainene, care servește și ca adăpost pentru civili, în Mariupol, Ucraina, 29 aprilie 2022
Imagine din satelit a uzinei siderurgice Azovstal, locul ultimei fortărețe militare ucrainene, care servește și ca adăpost pentru civili, în Mariupol, Ucraina, 29 aprilie 2022

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Ucraina a acuzat armata rusă că ar fi jefuit artefacte neprețuite dintr-un muzeu din sudul orașului Melitopol. Cu ajutorul armatei ruse, experții ruși veniți de la Moscova ar fi luat din muzeul din Melitopol opere de artă, monede și obiecte prețioase, unele vechi de mai bine de 2300 de ani.
  • Un atac cu rachete rusești a distrus o pistă a aeroportului din Odesa, al treilea oraș ca mărime din Ucraina și port-cheie la Marea Neagră.
  • Rusia a afirmat la 30 aprilie că a lovit peste 380 de ținte în timpul nopții, în încercarea de a prelua controlul deplin asupra teritoriilor Luhansk și Donețk din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
  • Forțele de invazie rusești ar fi furat „sute de mii de tone” de cereale pe teritoriul ocupat, susține Taras Vîsotski, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina. Grâul ar fi fost sustras din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk.
  • Un activist din Sankt Petersburg a fost condamnat la 16 luni închisoare pentru că ar fi atacat un ofițer de poliție în timpul unui miting neautorizat împotriva invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.
  • Cadavrele a trei bărbați au fost găsite la Bucea, legate și cu răni de glonț care, potrivit poliției, indică faptul că au fost torturate. Kievul spune că peste 1.000 de cadavre au fost descoperite în sau în jurul orașului Bucea, cele mai multe având semne de tortură.
  • Speranțele de evacuare a civililor blocați în orașul port Mariupol, asediat, s-au diminuat la 29 aprilie. Biroul lui Zelenski declarase anterior că se plănuia o operațiune pentru a scoate civilii din uriașa oțelărie Azovstal, unde sunt blocați aproximativ 2000 de luptători ucraineni împreună cu circa 1000 de civili, dar nu a existat niciun semn de evacuare până la sfârșitul zilei.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a fost invitat să participe la summitul Grupului celor 20 din noiembrie de către țara gazdă, Indonezia. La reuniune ar putea participa și Vladimir Putin. Widodo a fost presat de țările occidentale să excludă Rusia, membră a G20, în urma invaziei sale în Ucraina, dar Jakarta a insistat că trebuie să rămână „imparțială”.
  • Banca centrală a Rusiei a anunțat o nouă reducere a ratei dobânzii-cheie începând de săptămâna viitoare, afirmând că riscurile de creștere a prețurilor și de instabilitate financiară nu mai sunt în creștere, după ce, pe 29 aprilie, anunțase că reduce rata de la 17% la 14% - al doilea anunț de reducere a ratei în această lună. Banca a majorat rata la 20% la sfârșitul lunii februarie
  • Norvegia anunță că își va închide granițele și porturile pentru camioanele și navele rusești, alăturându-se astfel sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană din cauza invaziei neprovocate a Moscovei în Ucraina.
  • Jurnalista și producătoarea Radio Svoboda Vira Hirici a murit după ce o rachetă rusească a lovit blocul în care locuia din Kiev.
  • Ucraina a calificat drept „act atroce de barbarie" atacul aerian rusesc asupra Kievului în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a premierului bulgar, Kiril Petkov.

Vizită-surpriză a președintei Camerei Reprezentanților din SUA la Kiev

Președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită-surpriză la Kiev unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali. Pelosi a spus că delegația „a transmis mesajul că un sprijin american suplimentar este pe drum”. Mai multe amănunte AICI.

Ce beneficii tactice poate aduce Rusiei destabilizarea Transnistriei

Expertul în securitate internațională și studii strategice de la București, Claudiu Degeratu, a explicat într-un interviu acordat Europei Libere ce beneficii ar aduce Rusiei în războiul său contra Ucrainei crearea unui „conflict pozițional” în regiunea transnistreană.

O posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost readusă în discuție de câteva incidente în stânga Nistrului pe 25-27 aprilie.

Mai multe amănunte AICI.

„Atunci când Putin va muri” - despre războiul din Ucraina, pe străzile Moscovei

„Atunci când Putin va muri”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

OSCE discută despre existența unor „lagăre de filtrare” înființate de armata rusă în Ucraina

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), afirmă că există dovezi credibile că forțele rusești au capturat persoane în zone din sudul și estul Ucrainei și le-au reținut în „lagăre de filtrare”, unde sunt interogate.

Există „informații îngrijorătoare” că persoanele suspectate că au astfel de legături sunt bătute sau torturate înainte de a fi transferate în regiunea Donețk, „unde sunt date dispărute sau sunt executate”, a declarat Carpenter în fața consiliului. „Informațiile pe care le avem indică faptul că Rusia răpește, torturează și/sau asasinează lideri aleși la nivel local, jurnaliști și activiști ai societății civile, precum și lideri religioși”, a afirmat Carpenter.

Volodimir Zelenski: Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Răspunzând întrebărilor presei după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, şeful statului ucrainean a spus, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a președinției Ucrainei, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS de ieri, că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea. Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

Din Mariupol în Muntenegru | Povestea unui băiețel și a papagalului său

Zahar Shvets, în vârstă de 10 ani, nu a putut fugi din Mariupol fără papagalul lui mult iubit, Sonic.

Acum, alături de mama lui, Halina, au găsit refugiu în Muntenegru, după ce proprietara unui apartament a anunțat pe rețelele de socializare că propriile amintiri ale războaielor din Balcani din anii 90 au convins-o să le ofere cazare.

Ministerul apărării de la Londra: Rusiei îi lipsesc în continuare elemente-cheie din „structura logistică” în Ucraina

Moscova a înregistrat doar progrese minore de când și-a reorientat ofensiva militară spre estul Ucrainei, se spune în analiza cotidiană a Ministerului britanic al Apărării. Într-o postare pe Twitter, de pe 25 aprilie, se arată că Rusiei îi lipsesc în continuare elemente cheie din „structura logistică”, iar asediul combinatului metalurgic Azovstal de la Mariupol „a dus la epuizare în multe unități rusești, care și-au pierdut din eficiență în lupte”.

Decizia Moscovei de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic, ci doar de a-l supune unui asediu prelungit, face ca unitățile rusești de acolo să rămână pe loc, deci să nu poată fi trimise în altă parte, în caz de nevoie. Potrivit aceleiași analize, hotărârea ministerului rus al Apărării de a prelua administrarea compensațiilor acordate familiilor militarilor decedați pe front indică „o posibilă încercare de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Statele Unite cred că Ucraina poate câștiga războiul dacă „are echipamentul potrivit”

Statele Unite consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are „echipamentul potrivit”, a declarat pe 25 aprilie șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o călătorie la Kiev efectuată împreună cu secretarul de stat, Antony Blinken.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022

Vizita din 24 aprilie a avut loc în momentul în care războiul a intrat în a treia lună, cu mii de morți și milioane de refugiați. Invazia rusească din Ucraina începută pe 24 februarie a fost contracarată de Occident cu un sprijin masiv pentru Kiev, inclusiv livrări de arme.

„Primul pas în obținerea victoriei este să crezi că poți câștiga. Și ei cred că putem câștiga", a spus ministrul american al apărării unui grup de jurnalişti după ce el și Blinken s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Mai multe amănunte AICI.

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război

Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Forțele rusești, spune Zelenski, urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG