Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Bătălia pentru Donbas ar putea fi un „război de uzură”


Duminica Floriilor la Lvov, în vestul Ucrainei,m 18 aprilie 2022.
Duminica Floriilor la Lvov, în vestul Ucrainei,m 18 aprilie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a început ofensiva pe scară largă a Rusiei în estul regiunii Donbas. „Putem confirma acum că trupele rusești au început bătălia pentru Donbas, pe care o pregătesc de mult timp. O mare parte a armatei ruse este acum dedicată acestei ofensive", a afirmat el pe Telegram la 18 aprilie.
  • La Washington, Pentagonul a estimat că Rusia a trimis deja încă 11 grupuri tactice în Ucraina, forțe suplimentare care ar putea cuprinde între 8.000 și 11.000 de soldați. De asemenea, mai are zeci de mii în rezervă la nord de Ucraina, trupe care sunt reaprovizionate și pregătite să se alăture luptei, au mai spus oficialii americani.
  • Lansarea ofensivei confirmată la Moscova de Ministerul Apărării și de ministrul de Externe Serghei Lavrov, care a declarat că „operațiunea specială” (cum este numit oficial războiul din Ucraina) se află „într-un moment special”.
  • Serviciile britanice de securitate estimează că ofensiva rusă din estul Ucrainei s-ar putea transforma într-un „conflict de uzură care ar putea dura câteva luni”, relatează Reuters, citând un înalt oficial din serviciile de securitate care și-a păstrat anonimatul.
  • În ofensiva din estul Ucrainei, armata rusă pare să fi înregistrat și prima victorie, potrivit agenției Reuters. Este vorba de capturarea orașului Kreminna, confirmată de guvernatorul ucrainean al regiunii.
  • „Unda de șoc” a războiului din Ucraina se resimte la nivel mondial, a apreciat Fondul Monetar Internațional care marți și-a redus cu 0,8 procente prognoza de creștere globală pentru 2022, de la 4,4%, cât era în ianuarie, la 3,6%. FMI prevede că economia Ucrainei ar putea să scadă cu 35%, cea a Rusiei cu „numai” 8,5%.
  • Nu există planuri ca președintele american Joe Biden să viziteze Kievul, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în pofida presiunilor din partea Ucrainei pentru ca acesta să facă acest lucru. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Biden să demonstreze sprijinul SUA pentru lupta împotriva Rusiei prin deplasarea în capitala aflată în conflict.
  • Ministrul american de finanțe, Janet Yellen, va cere săptămâna aceasta omologilor săi să intensifice sancțiunile economice asupra Moscovei, a declarat un oficial al ministerului. Yellen este "profund îngrijorată" de impactul pe care războiul îl va avea asupra economiei globale, inclusiv de creșterea insecurității alimentare în țările în curs de dezvoltare.

Luptele de la Mariupol: rezistența de la combinatul „Azovstal”

Se estimează că în combinatul situat în zona portului, s-ar mai afla circa 3 mii de militari, majoritatea membri ai batalionului Azov, relatează corespondenții RFI. Autoritățile ucrainene susțin că în uzină s-ar fi adăpostit și circa o mie de civili, între care și copii.

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar putea să vizeze Sberbank, care deține 37% din piață, dar și întreprinderi petroliere, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu cu Bild am Sonntag.

Ursula von der Leyen și Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Joseph Borrell, la Bucea, regiunea Kiev, 8 aprilie 2022
Ursula von der Leyen și Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Joseph Borrell, la Bucea, regiunea Kiev, 8 aprilie 2022

Von der Leyen a spus că acum la Bruxelles se caută „mecanisme inteligente”, care să permită includerea în noul pachet restricții pentru petrolul rusesc. „Nu trebuie permitem ca Putin să obțină prețuri și mai mari pe alte piețe pentru livrări care altfel ajugeau în UE”. Ea a precizat că scopul conducerii UE este „reducerea veniturilor lui Putin”.

Potrivit agenției Reuters, Uniunea Europeană a „cruțat” până acum să impună sancțiuni Sberbank, deoarece prin această bancă țările europene fac plățile pentru gazul și petrolul rusesc pe care îl cumpără.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

În războiul din Ucraina, Rusia „orbecăie” | Problema sateliților

Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, unde se așteaptă acum o ofensivă pe scară largă, după ce a fost forțată să se retragă din jurul Kievului și să se regrupeze. Potrivit surselor ucrainene, dar și a serviciilor occidentale de informații, în primele săptămâni ale invaziei, a suferit pierderi semnificative, în oameni și echipament.

Experții militari au remarcat și faptul că nu a lansat sau nu a putut lansa o campanie coordonată, între forțele terestre, aeriene și maritime. Nu a reușit nici să controleze spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru a-și folosi eficient o aviație militară, net superioară celei ucrainene. Motivul? Infrastructura de comunicație și starea sateliților. Mai multe amănunte AICI.

Interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, primită cu proteste la Bălți, Comrat și Moscova

Deciziile adoptate de parlament ce vizează interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, literele Z, V, O, precum și a așa-zisei „panglici a Sf. Gheorghe” „reprezintă un drept suveran al țării noastre”, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă. „Facem apel către partea rusă să se abțină de la implicarea în procesele interne și democratice din Republica Moldova”, a adăudat reprezentantul diplomației moldovene.

Mai multe amănunte AICI.

Joe Biden acuză Rusia de genocid în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare

Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”

Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.

Imagini din Borodianka filmate cu drona
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexandr Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. Imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde se estimează că în jur de 20 de mii de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amănunte AICI.

VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:

Ce au văzut și au auzit rușii despre orașul ucrainean Bucea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la Al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia

Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG