Linkuri accesibilitate

R. Moldova a câștigat procesul de arbitraj pentru Aeroportul Internațional Chișinău 


Tribunalul de arbitraj al Camerei de Comerț de la Stockholm (Suedia) a dat cîștig de cauză R.Moldova, respingînd pretențiile de despăgubire ale companiei care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, Komaksavia Airport Invest Ltd, a informat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, citat de Radio Chișinău.

Totodată, tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216.678,75 de euro compensație pentru cheltuielile procesului de arbitraj internațional.

În 2020, Komaksavia a cerut de la stat despăgubiri de peste 880 de milioane de euro, după ce Agenția Proprietății Publice a reziliat contractul pe 50 de ani de concesionare a activelor și terenului aferent Aeroportului Internațional Chișinău, motivând că firma nu își îndeplinse angajamentele contractuale.

Firma Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru este acționarul majoritar la Avia Invest, cu o cotă de participare de 95%, firmă care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat în 2013.

Președinte al Consiliului de Administrație Avia Invest a fost controversatul om de afaceri și politicianul fugar Ilan Șor. Firma și-a schimbat de mai multe ori acționarii.

La sfârșitul lunii iulie anul acesta, Procratura Generală a anunțat că fostul premier Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău. El a fost audiat în acest dosar pe 22 iulie. Leancă era premier la data când s-a semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (30 mai 2013 – 18 februarie 2015).

XS
SM
MD
LG