Linkuri accesibilitate

R. Moldova schimbă uniforma militarilor după „lecțiile identificate de armata ucraineană”


Exerciții pentru rezerviștii Forțelor Armate, parte dintr-un curs anual de instruire a rezervei. Mai 2023, Bălți

Militarii Armatei Naționale vor purta uniforme de model nou. Guvernul a aprobat decretul prezidențial care descrie uniforma și însemnele efectivului Armatei Naționale și stabilește regulile de purtare a acestora.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a explicat că ținuta militarilor este „ajustată la necesitățile actuale de serviciu, în contextul obiectivului de modernizare a Armatei Naționale”.

„Va fi introdus un model de uniformă calitativă, funcțională și comodă pentru efectivul Armatei Naționale care este antrenat la centrele de instruire și participă la misiunile internaționale de menținere a păcii”, a spus ministrul.

Potrivit deciziei, uniforma de instrucție va fi modificată în totalitate și vor fi introduse elemente noi. Trecerea la noua ținută se va face treptat, odată cu epuizarea stocurilor de echipament existente.

„Elaborarea proiectului de decret este condiţionată de mediul de securitate regională ca rezultat al unui deziderat amplu privind utilitatea echipamentului individual al luptătorilor, bazat pe lecţiile identificate de către armata ucraineană”, se arată în nota informativă.

În aceeași ședință, Executivul a aprobat denunțarea unui acord al consiliului șefilor de state membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) cu privire la Forțele Armate și Trupele de Grăniceri, încheiat la 30 decembrie 1991, la Minsk.

Ministrul Apărării susține că acest acord nici nu a fost aplicat de R. Moldova.

„R. Moldova implementează în mod direct tratatele internaționale în domeniul securității și apărării. Mai mult ca atât, menținerea calității de stat membru la acest acord nu este validă deoarece, potrivit unei hotărâri a Parlamentului din 1994, R. Moldova în cadrul CSI exclude interacțiunea în domeniul politico-militar”, a explicat Nosatîi.

Un alt acord dintre statele CSI care urmează să fie denunțat „din lipsă de relevanță” este în domeniul standardizării, metrologiei și certificării.

XS
SM
MD
LG