28 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate joi în R. Moldova. Numărul total al infectărilor ajungând la 177. Dacă dinamica pacienţilor va continua să crească în acelaşi ritm, numărul total ar putea ajunge la 2000 către data de 10 aprilie, a declarat premierul Ion Chicu joi seara, 26 martie, după şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale.
„Acest număr, dacă ajungem la el, dar este foarte probabil, va pune la grea încercare sistemul medical”, a precizat Chicu.
Premierul a îndemnat din nou la responsabilitate şi la respectarea tuturor cerinţelor restrictive impuse de autorităţile statului. „Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulţi”, a punctat Ion Chicu.
Instituţiile medicale din R. Moldova au aproape patru mii de locuri, dar întrucât numărul cazurilor confirmate ar putea depăşi locurile disponibile, premierul a spus că a solicitat deja identificarea „unor spaţii alternative de acomodare a noilor pacienţii, inclusiv hoteluri, săli etc.”. Acestea vor fi spitale improvizate, fără un nivel calificat de asistenţă medicală, a precizat Chicu. Dacă numărul infectaţilor va depăşi cota de 3 sau 4 mii de infectaţi, sistemul medical nu va putea acorda ajutor tuturor, a avertizat şeful cabinetului de miniştri.
Pentru a reduce creşterea cazurilor de infectări şi răspândirea coronavirusului, Comisia Situaţii Excepţionale a aprobat azi noi măsuri restrictive. Persoanele care se vor afla în afara domiciliului trebuie să deţină acte de identitate care ar urma să fie prezentate, la cerere, poliţiştilor, carabinerilor sau militarilor Armatei Naţionale care patrulează străzile.
Începând de vineri, 27 martie, se interzice aflarea pe străzi a unor grupuri formate din mai mult de trei persoane, cu excepţia rudelor de gradul 1 sau 2, în linie dreaptă sau colaterală.
Săptămâna viitoare, din 30 martie şi până la 3 aprilie va fi declarată una liberă, adică toţi bugetarii vor avea zile de odihnă, cu excepţia celor din sectorul medical, cel de salvare şi urgenţă şi de asigurare a ordinii publice. Cele 9 zile de odihnă vor fi recuperate ulterior după terminarea stării de urgenţă.
Pensiile şi alte prestaţii sociale vor continua să fie achitate, iar instituţiile responsabile de acest proces vor atrage doar personalul strict necesar.
„Bugetarii, angajaţii sectorului bugetar vor primi salarii integral indiferent dacă se află la serviciu nemijlocit, lucrează de acasă sau temporar nu sunt încadrați în această perioadă”, a precizat prim-ministrul Ion Chicu. El a făcut apel către sectorul privat să asigure prezenţa la întreprinderi sau companii doar a unui număr minim necesar de angajaţi.
Comisia situaţii excepţionale a mai decis prin derogarea de la legea privind partidele politice să permită formaţiunilor să doneze bani în scopul luptei cu epidemia din acele surse pe care le obţin partidele din bugetul de stat.
Vor fi sistate temporar, începând din 29 martie, încă două puncte de trecere terestră a frontierei: Costeşti - Stânca, frontiera moldo-română şi Briceni – Rosoşani, frontiera moldo-ucraineană.
Notarii, avocaţii şi executorii judecătoreşti sunt obligaţi să-şi desfăşoare în continuare activitatea pentru că, „dacă nu o fac paralizează activităţile în ţară”, a spus Chicu precizând că aceștia riscă să fie sancționați dacă îşi întrerup activitatea.
Comisia situaţii excepţionale a elaborat joi instrucţiunea de plasare în carantină a localităţilor de nivelul 1, precum şi a municipiilor Chişinău, Bălţi şi autonomia găgăuză, criteriu de bază fiind ca numărul infectaţilor să depăşească un procent din numărul tuturor localnicilor.