Linkuri accesibilitate

R. Moldova se situează în fața României sau a Rusiei, când este vorba de respectarea drepturilor comunității LGBT+ (ILGA Europe)


Prague Pride , 10 august 2019
Prague Pride , 10 august 2019

Republica Moldova se află pe locul 35 din 49 de țări europene, analizate de organizația ILGA cu privire la respectarea drepturilor comunității LGBT+, cu două locuri mai sus decât România. Raportul ILGA-Europe, dar publicității luni, 17 mai, cu ocazia Zilei internaționale pentru combaterea homofobiei, arată că R. Moldova acordă mai multe libertăți persoanelor transgender, care au acces facil la proceduri administrative cum ar fi schimbarea numelui și a genului din buletin.

Se cere însă adoptarea unor legi clare care să condamne orice delict motivat de resentimente față de minoritățile sexuale, care să permit fiecărui individ să-și definească liber sexualitatea și care să asigure libertatea de asociere a membrilor comunității LGBT+, inclusiv libertatea de a organiza manifestații publice.

Înregistrând cu doar 9 procente mai mult decât Rusia, România stagnează în clasamentul publicat de ILGA-Europe, cea mai mare organizație pan-europeană, formată din zeci de ONG-uri care luptă pentru drepturile comunității LGBT, remarcă RFI.ro.

Raportul ILGA-Europe observă că în ultimul an, în ciuda angajamentelor luate, nici un stat monitorizat nu a făcut demersurile necesare pentru legalizarea parteneriatului civil sau a recunoașterii părinților într-o familie LGBT. Activiștii fac apel la guverne să țină cont de directivele europene și deciziile CEDO în cazurile de discriminare raportate și să combată actele de discriminare la care sunt supuse persoanele gay, lesbiene și transgender.

Malta, Belgia și Luxemburg se află în topul țărilor care respectă drepturile și libertățile persoanelor LGBTI. Polonia este țara din UE în care comunitatea LGBT+ are cele mai puține drepturi.

Legislația privind căsătoriile între persoane de același sex diferă mult în Europa de la o țară la alta.

La nivel global, căsătoria între persoanele de același sex este permisă în doar 29 de țări din lume, dintre care mai puțin de jumătate, doar 13, sunt țări din UE. În contrast cu asta, ea e legală în multe țări ale Americii de Sud.

O foarte largă majoritate a eurodeputaților a votat joi, 11 martie, o rezoluțieprin care au declarat, simbolic, Uniunea Europenă o „zonă de libertate” pentru persoanele LGBT (“LGBTIQ Freedom Zone”).

XS
SM
MD
LG