Linkuri accesibilitate

R. Moldova speră că România o va ajuta să deschidă negocierile de aderare la sfârșitul acestui an


Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, care a efectuat prima vizită la Chișinău după învestirea în funcție.
Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, care a efectuat prima vizită la Chișinău după învestirea în funcție.

R. Moldova mizează pe sprijinul României pentru a putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană la sfârșitul acestui an, a declarat șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, primind-o la Chișinău pe noua ministră de Externe de la București, Luminița Odobescu.

Aflată în prima sa vizită la Chișinău, dar și în prima vizită în afara României de la numirea în funcție, Luminița Odobescu a spus că România va continua să susțină R. Moldova în avansarea aderării la Uniunea Europeană.

„Linia este clară. Efortul nostru este unul comun. România este foarte activă și implicată pentru a prezenta aceste rezultate [îndeplinirea condițiilor Comisiei Europene] și de a lucra împreună cu partenerii europeni pentru a ne atinge acest obiectiv, de a deschide spre sfârșitul anului negocierile de aderare cu R. Moldova”, a declarat ministra.

Ea a precizat că lunile care vin sunt „deosebit de importante” pentru viitorul european al R. Moldova și că România va pregăti specialiști de la Chișinău deschiderea negocierilor de aderare.

Nicu Popescu a spus că R. Moldova „a primit semnale și aprecieri foarte pozitive pe gradul de implementare a celor nouă recomandări” din partea instituțiilor de la Bruxelles, dar mai sunt „lucruri pe care trebuie să le facem”.

Speranțele de deschidere a negocierilor de aderare ale diplomației moldovene sunt exprimate în ajunul unei evaluări verbale a progreselor R. Moldova, care va fi pe care Comisia Europeană o va prezenta statelor-membre.

Un raport final despre rezultatele implementării recomandărilor Comisiei Europene de către R. Moldova este așteptat în toamnă, iar o decizie despre deschiderea negocierilor de aderare urmează să fie luată la sfârșitul acestui an.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG