Ca în fiecare an, Ministerul de Interne al Cehiei a dat publicității raportul despre extremism în societate, dominat mai mult decât în anii trecuți de „umbra Kremlinului”.
În 2022, spune raportul, scena extremistă și xenofob-populistă din Cehia, fostă țară socialistă, acum membră NATO și UE, a fost influențată de mai multe evenimente cu „potențial de radicalizare”: scumpirile, criza migrației și energetică, războiul din Ucraina.
Unele grupări de extremiste cu vederi de dreapta s-au integrat într-o mișcare care „vorbește limba Kremlinului”, ajutând la răspândirea ideilor propagandei ruse pentru regiunea central-europeană.
Există însă și extremiști cehi de dreapta care simpatizează cu colegii lor din Ucraina, iar unii dintre ei au mers chiar acolo, să lupte împotriva rușilor.
Majoritatea extremiștilor cehi de dreapta sunt însă pro-ruși, promovând activ ura împotriva refugiaților ucraineni, al căror număr în Cehia este estimat la 500.000, într-o populație de 10 milioane de locuitori.
Tema ucraineană a „împins” în 2022 în plan secund fobiile mai vechi ale extremei-drepte cehești, ca pericolul „islamizării” Europei, iar ura perenă față de romii cehi a fost într-o măsură reorientată spre refugiații romi din Ucraina.
Propaganda dreptei extreme cehești împotriva tuturor refugiaților ucraineni copiază într-o măsură clișeele folosite împotriva migranților din Orientul Mijlociu, în urmă cu câțiva ani. Fugarii ucraineni sunt prezentați ca oameni nerecunoscători, mofturoși, care vin în Cehia numai ca să beneficieze de „privilegii”.
Se pun în circulație și „informații” că în rândurile lor ar fi mafioți, africani, musulmani, teroriști din Statul Islamic etc.
O parte a propagandei ruse preluată de extremiștii cehi, inclusiv prin răspândirea de produse mediatice rusești, are ca scop dezbinarea comunității democratice internaționale prin „dezvăluirea” presupuselor greșeli și slăbiciuni ale Occidentului.
În raportul Ministerului de Interne ceh se mai arată că mișcarea anti-sistem cehească a fost consolidată de pandemia de COVID-19, prielnică circulației teoriilor conspiraționiste. În general, aceleași grupări care au avertizat împotriva vaccinării sunt la baza noilor apeluri la alungarea refugiaților ucraineni, ieșirea din NATO, ajungerea la pace cu Putin cu orice preț ș.a.m.d.
Documentul mai arată că în ultimul an extremismul de stânga (anarhist, comunist) a fost din nou ca și inexistent, iar delictele motivate de ură în Cehia s-au înmulțit ușor, ajungând în 2022 la 149, față de 138 în 2021.
Cehia se mândrește cu reputația de țară „sigură”, fără amenințări de securitate interne sau externe semnificative. În ultimele luni, după preluarea puterii de o guvernare de centru-dreapta preocupată de reducerea unor cheltuieli bugetare, s-a produs o anume coagulare a elementelor nemulțumite din societate.
Convocați de lideri noi, cu discurs populist bazat pe informații false, nemulțumiții porecliți de criticii lor „dezolați” se întrunesc periodic în centrul Pragăi, la manifestații „împotriva mizeriei”, în care cer demisia guvernului, încetarea oricărui sprijin pentru Ucraina invadată de ruși și acces în transmisiile televiziunii publice, despre care susțin fără dovezi că „minte”.