Linkuri accesibilitate

Radu Carp: „ACUM se profilează ca principala forță de opoziție în Parlament” (VIDEO)


Opinii ale unui profesor de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Susţinerea subterană a unei eventuale formule de guvern minoritar la Chişinău nu este în interesul nimanui. Dimpotrivă, a declarat Europei Libere, Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Radu Carp: „Va fi o guvernare foarte fragilă, un Guvern mai mult sau mai puțin minoritar...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dvs. urmăriți evoluțiile de pe scena politică a Republicii Moldova. După aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare și până a fi creată sau dacă eșuează crearea unei coaliții de guvernare, se mai vorbește despre cine sunt victorioșii și cine sunt perdanții în acest scrutin parlamentar. Dvs. pe cine îi considerați învingători?

Radu Carp: „Cred că toate partidele care au participat la acest scrutin sunt învingătoare, în afară de Partidul Socialiștilor, pentru că acesta a luat un scor mult mai mic decât cel care era prognozat. Partidul Democrat a obținut un scor mai mare decât era preconizat, Partidul „Șor” a reușit să intre în Parlament fiind nou-înființat, iar marea surpriză este acest bloc electoral ACUM, care a reușit o performanță foarte bună, peste 25 la sută.

Ținând cont de faptul că vorbim de o alianță care în urmă cu câteva luni nici măcar nu exista, chiar nici măcar în conștiința electoratului cuvântul „ACUM” nu avea o conotație politică, marele

Miza celor de la ACUM este să aibă în Parlament persoane care să poată să impună, prin discursul lor să transfere cumva nemulțumirile din stradă în Parlament ...

învingător al alegerilor este acest bloc electoral ACUM, care se profilează încă de pe acum ca fiind principala forță de opoziție în Parlament. Miza celor de la ACUM era să aibă în Parlament persoane vocale, persoane care să poată să impună, prin discursul lor să transfere cumva nemulțumirile din stradă în Parlament și, de asemenea, o altă miză era să fie partidul de pe locul doi, pentru a demonstra că este o forță politică viabilă. Ambele scopuri cred că au fost atinse.”

Europa Liberă: De vreme ce nici un partid din cele care au acces în Legislativul de la Chișinău după aceste alegeri nu a obținut o majoritate simplă, s-ar putea ajunge totuși la un Guvern de coaliție. Cine cu cine ar putea să creeze majoritatea parlamentară?

Radu Carp: „Este foarte greu de a imagina o coaliție între două din cele patru partide, să spunem, care vor fi reprezentate în Parlament. Probabil că președintele Dodon va încredința mandatul primei formațiuni, formațiuni care șede pe primul loc, propria sa formațiune. Este și o chestiune de orgoliu și este o chestiune oarecum normală să încerce reprezentantul socialiștilor să clădească o coaliție. Probabil nu va reuși și atunci actualul Guvern Filip va rămâne la putere pe durata acestor negocieri.

Rămâne de văzut care va fi cea de-a doua opțiune a președintelui Dodon. Dacă va fi cineva din partea ACUM, că așa ar fi normal, e al doilea partid, sau dacă va fi din partea Partidului Democrat.

Oricum, va fi o guvernare foarte fragilă, un Guvern mai mult sau mai puțin minoritar...

Probabil va oferi partidului, mă rog, coaliției ACUM, ei vor refuza și probabil se va încerca crearea unei coaliții în jurul Partidului Democrat, care va fi foarte dificilă, pentru că Partidul Democrat împreună cu Partidul „Șor” și cu cei doi independenți încă mai au nevoie de câțiva deputați pentru a forma o majoritate. Deci, oricum va fi o guvernare foarte fragilă, va fi un Guvern mai mult sau mai puțin minoritar...”

Europa Liberă: Igor Dodon ca președinte spune ca va fi disponibil să înainteze o candidatură la funcția de premier după ce scrutinul va fi validat, dar a deschis parantezele și a zis că ar trebui să fie coaliție între partide, nu cu sprijinul votului celor care au ajuns în Parlament independenți.

Radu Carp: „Da, într-un fel, Dodon simte rezultatul slab al socialiștilor, rezultatul sub așteptări în sensul că probabil miza pe un număr mai mare de deputați, care să poată să aibă o marjă mai mare de manevră în viitorul Parlament și atunci sigur că încearcă să recurgă la aceste aluzii cum că e nevoie de o coaliție mai largă, cum că socialiștii, de fapt, nu vor da voturile așa de ușor, dar eu cred că până la urmă va prima argumentul pragmatic, în sensul că va fi nevoie de o minimă stabilitate, de o guvernare chiar și minoritară și de altfel relațiile subterane între socialiști și democrați sunt bine cunoscute. Nu va fi o mare problemă că aceste legături subterane să genereze sprijin pentru o formulă de guvernare.

Vox populi: „Am ales ceva mai bun, dar am cules ce am cules”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

E posibil și ca anumiți membri ai Partidului Socialiștilor să fie cooptați la guvernare cu titlu personal după modelul francez, după modelul La République En Marche (LREM), unde acest model a adus în Cabinet membri ai celorlalte partide pentru a-și asigura sprijinul parlamentar. Deci, orice formulă este posibilă, dar cred că un lucru este sigur: discuțiile vor fi foarte intense, mult mai intense decât a cunoscut Republica Moldova până acum, mult mai intense și mult mai de substanță decât au fost atunci când s-a format Alianța pentru Integrare Europeană, primele două formule, nu mai știu câte au fost până la urmă.”

Europa Liberă: Unii observatori nu exclud că și în tabăra blocului ACUM cineva ar putea să fie mai slab de înger și să meargă la guvernare. Admiteți acest lucru?

Radu Carp: „Sigur, cu titlu individual orice este posibil, e posibil și ca Partidul Democrat, dl Plahotniuc să încerce racolarea individuală a unor persoane, așa cum am spus. Nu cred că se va rezuma doar la socialiști sau doar la deputații independenți, cred că va face oferte către întreg spectrul politic. Deci, din acest punct de vedere, cred că cel puțin oferte vor exista. În ce măsură vor fi acceptate, asta e o altă chestiune.”

Protestul toboşarilor la CEC şi Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Europa Liberă: Dacă nu se creează această majoritate parlamentară, ar putea să se ajungă la alegeri repetate, alegeri anticipate. O Moldovă cu o situație politică instabilă unde ar duce?

Radu Carp: „E foarte posibil să se ajungă la alegeri anticipate, dar cred că trebuie ținut cont de un aspect: referendumul a fost validat, ceea ce înseamnă că următoarele alegeri, cel puțin așa cred, asta-i interpretarea pe care o dau eu, următoarele alegeri parlamentare în Moldova vor trebui să se desfășoare sub imperiul noilor norme, respectiv un Parlament redus, de 61 de persoane.”

Europa Liberă: Asta dacă vor decide în Parlament, pentru că a fost un referendum consultativ.

Radu Carp: „Repet: în interpretarea mea, asta ar fi un demers democratic, un referendum care a fost validat ca număr de prezență și primul act al Parlamentului ar trebui să fie punerea lui în aplicare. Dacă nu se va întâmpla asta, va fi o problemă și atunci sunt două variante: ori nu se merge pe aplicarea referendumului și atunci alegerile anticipate sunt foarte posibile, ori, dacă va exista presiune pentru a implementa rezultatele referendumului, atunci alegerile anticipate cu atât mai mult vor fi excluse. Depinde ce priorități va avea noul Parlament și repet: depinde în ce măsură aceste negocieri între partide vor da rezultate.”

XS
SM
MD
LG