Linkuri accesibilitate

Cristian Preda: Soluția ar fi un Guvern minoritar format de Maia Sandu


Lidera PAS, Maia Sandu, la secția de votare, 24 februarie 2019
Lidera PAS, Maia Sandu, la secția de votare, 24 februarie 2019

Despre relația R.Moldova cu UE după alegerile parlamentare și scenarii post-electorale, un interviu cu europarlamentarul român Cristian Preda.

De vreme ce niciun partid din cele care au acces în parlamentul moldovean după alegerile din 24 februarie nu a obținut o majoritate simplă, s-ar putea ajunge la un guvern de coaliție. Nu este exclus un guvern minoritar, condus de lidera PAS, Maia Sandu, sugerează eurodeputatul Cristian Preda.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vă surprind rezultatele acestor alegeri parlamentare din Republica Moldova?

Cristian Preda
Cristian Preda

Cristian Preda: „Într-un fel, nu și într-un fel, da. Nu mă surprinde faptul că actorii care au bătut palma pentru a schimba sistemul electoral au avut de câștigat de pe urma sistemului mixt și au făcut un calcul pentru a le fi folositor lor și doar lor. Mă surprinde faptul că partidul lui Plahotniuc a ieșit atât de bine. Mă așteptam, sincer să fiu, la un rezultat mult mai slab, dar se vede treaba că atunci când a convenit cu Dodon să aibă o combinație de scrutin proporțional și de scrutin majoritar în circumscripții cu un loc și-au făcut calcule astfel încât ceilalți să fie dezavantajați. Și se vede de altfel clar faptul că alianța ACUM este ca procent de voturi pe locul doi și ca procent de mandate îi aruncată pe locul trei și toată lumea poate să constate inechitatea acestui sistem. Deci, tu te bați, iei pe locul doi mai multe voturi decât acela de pe locul trei și acela de pe locul trei sare când se dau mandatele mult mai sus și ajunge să câștige mai multe fotolii de deputat. E absolut nedrept. Am spus acest lucru, au mai spus-o și alții, a spus-o Comisia de la Veneția, dar iată că s-a și întâmplat.”

Toată lumea poate să constate inechitatea sistemului electoral mixt...

Europa Liberă: Analiștii cred că Moldova riscă o perioadă de instabilitate, după ce nici o forță politică pare să nu aibă majoritate, nu a câștigat tranșant alegerile parlamentare. O perioadă de instabilitate ce ar însemna pentru țară?

Cristian Preda: „Moldova este într-o perioadă grea de mai mulți ani și sigur că rezultatul alegerilor nu ușurează trecerea peste criza produsă de Plahotniuc și, respectiv, de Dodon. Există o situație grea, dar există și ieșire din criză. Impresia mea este că singurul câștigător veritabil al scrutinului este Maia Sandu, care a obținut cel mai bun rezultat posibil într-o circumscripție uninominală, de pe departe în fața tuturor celorlalți candidați aleși, repet, în circumscripțiile cu un loc și cred că ar trebui să i se încredințeze formarea unui Guvern și să se cadă de acord asupra unei susțineri pentru un Guvern minoritar. Asta ar fi o soluție cu adevărat nouă, o soluție care ar răspunde așteptărilor pro-europene ale unei părți semnificative din populație și asta ar da o șansă înnoirii clasei politice. Dacă nu se dorește o asemenea soluție, înseamnă că ne întoarcem la înțelegerea Plahotniuc-Dodon: pe sub masă, netransparentă, în folos propriu. Deci cred că soluția există, totul e să avem și o minimă voință politică, o minimă dorință de a depăși ceea ce s-a dovedit a fi o fundătură, nu? Și controlul Guvernului exercitat de oligarhul Plahotniuc, și alegerea lui Dodon au arătat că Moldova nu merge bine. Dacă lumea caută altceva, haideți să încercăm soluția despre care vorbeam. Avem un candidat care s-a distins clar în fața tuturor celorlalți, îi încredințăm formarea Guvernului, se convine că e susținere pentru Guvern minoritar și în câteva luni Moldova va arăta.”

Ar fi o soluție cu adevărat nouă, o soluție care ar răspunde așteptărilor pro-europene...

Europa Liberă: Unii colegi de-ai Dvs. de la București, europarlamentari au spus că o victorie pentru Vest și pentru Republica Moldova ar fi dacă cei doi piloni ai europenismului, Partidul Democrat și ACUM, se așază la aceeași masă și discută cum să guverneze.

Cristian Preda: „E vorba de PSD-iști care sunt tot atât de pro-europeni când vine vorba de Plahotniuc cum sunt atunci când vine vorba despre Dăncilă sau Dragnea, adică sunt în afara culturii politice europene și în afara valorilor unionice, ceea ce iarăși se vede cu ochiul liber de la victoria din 2016 a lui Dragnea în alegeri, mai mult, simpatia lor deschisă, fără nici un fel de rezerve față de oligarhul care controlează Partidul Democrat, dl Plahotniuc, este o probă a acestei culturi politice antidemocratice, nu e nimic mai străin de cultura democratică decât oligarhia și controlul netransparent al puterii. Deci, astea sunt pur și simplu vorbe în vânt, vorbe care sunt destinate doar să acopere un eșec al politicii Guvernului, din păcate, și al politicii președintelui Iohannis, pentru că dacă există un punct în care Iohannis și PSD-ALDE sunt de acord e susținerea pentru oligarhul Plahotniuc și refuzul de a susține alternativa prezentată de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Reamintesc faptul că până în ziua de astăzi președintele Iohannis nu și-a găsit nici măcar un sfert de oră să o primească pe Maia Sandu, care era cât pe ce să fie președinte în urma alegerilor trecute pentru fotoliul suprem, cel de președinte al țării. Deci, și Iohannis, și PSD-ALDE sunt într-o fundătură și ei, pentru că au ținut cu tot dinadinsul să-l sprijine pe Plahotniuc. Trebuie să ieșim din această capcană. Dacă vrem cu adevărat o soluție nouă la Chișinău, o avem la îndemână, insist, candidatul cel mai bine susținut în circumscripții uninominale e Maia Sandu, dați-i Guvernul și va schimba țara. Dacă Plahotniuc vrea într-adevăr să probeze că este pro-european, să susțină Guvernul minoritar făcut de Maia Sandu. Sunt convins că Bruxelles-ul va susține un asemenea Guvern minoritar condus de o persoană responsabilă, o persoană care e recunoscută ca un lider de încredere. Dacă Plahotniuc vrea să arate că e pro-european, să susțină acest Guvern. Până la proba contrarie, nu-l credem.”

Europa Liberă: Vorbind despre rezultatele alegerilor și posibilitatea de a face coaliție cu partidele și deputații independenți, Vladimir Plahotniuc, liderul PD a avut un mesaj conciliant și a spus că el nu are și nu vede dușmani, el ar vrea cât mai repede să fie creată această majoritate parlamentară. Credeți că el rămâne principalul jucător pe scena politică de la Chișinău?

Cristian Preda: „Asta ar vrea și, repet, cred că ar fi o greșeală, pentru că s-a vădit faptul că în acest sistem cu Plahotniuc controlând jocul, Moldova stă pe loc din perspectiva relației cu Uniunea Europeană, a fost băgată în criză, și sprijinul pentru buget și asistența macrofinanciară au fost suspendate, pentru că singurul interes al lui Plahotniuc a fost acela de a controla pârghiile puterii, de a controla banii publici, de a rămâne dincolo de acuzațiile formulate împotriva lui în furtul miliardului și, plătind pe toată lumea de la deputații comuniști până la alegători, îi de acord și își asigure continuitatea la putere. Ar fi o mare eroare ca acest sistem să continue, tocmai pentru că el a produs un dezastru politic. Dacă există, repet, o minimă luciditate la Chișinău, dacă acest Plahotniuc vrea să aibă o șansă să fie recunoscut ca un partener de discuție, să susțină Guvernul minoritar ACUM.”

Europa Liberă: Curentul unionist a suferit înfrângere în aceste alegeri parlamentare din Moldova?

Cristian Preda: „Fiind formulat în felul în care vorbea lumea în secolul XIX, n-avea cum să câștige, pentru că suntem în secolul XXI. Oamenii așteaptă altceva, așteaptă libertate de mișcare pentru a avea posibilitatea de a găsi locuri mai bune de muncă undeva în Uniunea Europeană, dacă se poate. Lumea așteaptă educație de bună calitate, sănătate, nu așteaptă să vadă gesturi ca în secolul XIX. E o perioadă depășită. Singura unire care e posibilă este intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și regăsirea cu cetățenii români. De altfel, un număr semnificativ de cetățeni ai Republicii Moldova au deja cetățenie europeană fiind și cetățeni român. De cum sunt aduși ceilalți, cei care nu au pașapoarte românești, cum sunt aduși ceilalți în sânul Uniunii Europene și, insist, nu cu gândul la secolul XIX, ci uitându-ne ce se întâmplă în Europa de astăzi, ce aspirații există, noi locuri de muncă, educație bună, sănătate, viață mai lungă, confort, așa putem să rezolvăm problema, și nu vânzând iluzii.”

Ared că ar fi o mare bucurie la Bruxelles ca Maia Sandu să fie susținută drept prim-ministru...

Europa Liberă: Și Bruxelles-ul cum își vede acum relația cu Republica Moldova?

Cristian Preda: „Eu v-am spus, cred că ar fi o mare bucurie la Bruxelles ca Maia Sandu să fie susținută drept prim-ministru cu minima încredere dată de procesul democratic în urma căruia ea s-a arătat cea mai puternică dintre candidații care s-au prezentat la aceste alegeri și sunt convins că sprijinul instituției europene, al marilor familii europene va veni imediat. Nu trebuie să vă luați după ce spun PSD-iștii, pentru că ei sunt marginali, eu stau să fie excluși din familia socialiștilor europeni și în general au greșit nu doar în privința Republicii Moldova, ci în multe alte dosare și legate de vecinătate și, ca să nu mai pomenesc de statul de drept, de independența justiției ș.a.m.d., uitați-i pe PSD-iști și ei vor pleca de la putere curând din România.”

XS
SM
MD
LG