Liderul socialiștilor Igor Dodon anunță că PSRM nu va vota pentru Guvernul Grosu. Partidul Platforma DA nu a luat o decizie dacă va vota sau nu Guvernul Grosu. Votul deputaților va decide deznodământul actualei crize politice, care a pornit de la faptul că toate partidele doresc într-o oarecare măsură anticipate. R Moldova are nevoie de un guvern cu împuterniciri depline deoarece se confruntă cu o criză politică foarte severă care se suprapune peste criza pandemică, sugerează politologul și profesorul universitar de la București Radu Carp.
Europa Liberă: Dle profesor, vorbim despre criza politică, care ar putea sau nu să fie depășită mâine, în legislativ, odată ce premierul desemnat, Igor Grosu, va prezenta echipa și programul de guvernare. Încotro înclină balanța?
Radu Carp: „E foarte greu de spus, pentru că până la această oră, din ce știu – și am urmărit atent ce se întâmplă în R. Moldova – nu am văzut un anunț oficial al PAS referitor la poziția pe care o va lua acest partid în legătură cu votul de mâine.”
Europa Liberă: Cel mai probabil, poziția PAS va fi cunoscută din moment ce se va afla și cine ar putea să voteze.
Radu Carp: „Da. Deocamdată nu știm poziția partidelor politice referitoare la candidatura dlui Grosu. Aș face o paralelă cu prima învestitură a dnei Gavriliță, în care pozițiile partidelor erau cunoscute oficial înainte de momentul votului și era, oarecum, previzibil. Acum rezultatul este total imprevizibil, pentru că partidele vor calcula până în ultimul moment dacă le este mai avantajos să aibă un guvern minoritar, care să treacă, totuși, cu votul parlamentului mâine. Sau să meargă pe ideea unor alegeri anticipate. E un calcul foarte greu de făcut pentru fiecare partid politic și eu cred că chiar și astăzi vor fi discuții foarte aprinse în interiorul fracțiunile parlamentare pentru a stabili poziția pentru mâine.”
Europa Liberă: Să luăm în calcul primul scenariu: guvernul Grosu acumulează 51 de voturi. Voturile de unde ar putea să vină?
E posibil ca socialiștii să calculeze că este mai avantajos să aibă un guvern minorita
Radu Carp: „În primul rând, e foarte posibil ca socialiștii să calculeze că este mai avantajos să aibă un guvern minoritar, pe care să-l contracareze în permanență în parlament, pe care să-l blocheze în parlament tot timpul și să evite cumva aspectul alegerilor anticipate și nu neapărat să aibă o poziție, dar să lase la liber parlamentarii să voteze așa cum le dictează conștiința. Sigur, cu anumite indicații clare să treacă acest guvern. E un scenariu posibil. Un alt scenariu este ca și celelalte partide să aibă o poziție mai favorabilă, tocmai pentru a evita alegerile anticipate. Marea problemă este dată, cred eu, nu neapărat de calculele la vot, ci este dată de componența acestui guvern. Pentru că, din ce-am observat, el este compus din oameni foarte apropiați de nucleul dur al partidului și mai puțin tehnocrați. E un guvern care nu arată foarte convingător pentru alte partide din parlament, care ar fi dispuse să meargă pe orientarea pro-europeană. Aici văd o problemă legată de componența nominală a acestui guvern, dar depinde. Dacă va conta sau nu acest factor, rămâne de văzut.”
Europa Liberă: Grosu a spus că el negociază doar cu Platforma DA, cu Partidul Socialiștilor, cu Partidul Democrat și aici a terminat lista fracțiunilor, grupurilor la care va merge să le ceară votul.
Radu Carp: „Da, într-adevăr, el nu se așteaptă să obțină voturi din partea Partidului Șor. De ce nu se așteaptă? Probabil că cei de la Șor au transmis semnale clare că nu vor vota acest guvern. Reamintesc faptul că cei de la Șor au semnat pentru candidatul PSRM. Practic, s-au predat fără condiții în fața dlui Golovatiuc, ambasador la Moscova. Cei de la Șor n-au pus niciun fel de condiții, au spus că sunt pentru orice altă persoană, în afară de candidatul PAS. Deci, eu cred că cei de la PAS au făcut un calcul corect, rațional, să nu se aștepte la niciun vot din partea Șor.”
Europa Liberă: Dar ar putea socialiștii să-i arunce în brațele celor din Platforma Pentru Moldova?
Radu Carp: „Iarăși este o mare necunoscută. Am văzut că cei de la această platformă au cochetat destul de mult cu ideea ca Andrei Năstase, cumva, să vină în fruntea unui guvern propus de parlament. Nu au finalizat acel demers, nu au semnat pentru un candidat alternativ, nici nu și-au exprimat sprijinul pentru Igor Grosu. Deci, eu cred că voturile platformei se vor negocia. Dar depinde. Repet, nu-mi dau seama care e curentul de gândire majoritar în cadrul PAS: dacă e mai bine să cadă acest guvern sau e bine să fie un guvern minoritar, care să fie slăbit în permanență de parlament. Până când nu are loc discuția asta decisivă în interiorul partidului, nici nu cred că pot fi pus de legătură către platformă.”
Europa Liberă: Să vorbim și despre scenariul doi: guvernul Grosu nu acumulează 51 de voturi. În acest caz, sunt respectate cel puțin două cazuri de dizolvare a parlamentului. Credeți că ar putea să se ajungă la acest scenariu pe care și-l dorește foarte mult Maia Sandu? Pentru că președinta joacă cartea alegerilor anticipate.
Radu Carp: „Dacă nu este votat guvernul Grosu, cred că intrăm într-o perioadă de incertitudini. Pentru că decizia Curții Constituționale, prin care s-a respins contestația la adresa dlui Grosu, nu spune nimic despre o candidatură venită din partea unei majorități parlamentare, considerând că e în vigoare decizia precedentă a Curții Constituționale. Ceea ce înseamnă că, dacă guvernul Grosu nu va întruni majoritatea voturilor, calea către un vot pentru un alt candidat e deschisă. Și aici, iarăși, cred că va trebui să se pronunțe Curtea Constituțională. Dacă, după expirarea celor două candidaturi, dna Gavriliță și dl Grosu, o a treia candidatură să mai ia în calcul sau nu, e posibilă sau nu. Aici e de văzut, nici partidele nu realizează acest lucru deocamdată, dacă i-ar fi oportun să mai fie o discuție în parlament după căderea guvernului Grosu sau se va trece spre scenariul alegerilor anticipate în următorul pas.”
Europa Liberă: Cel puțin, Curtea Constituțională spunea că înainte de a fi dizolvat parlamentul Maia Sandu trebuie să organizeze o rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare. Este adevărat, există unele interpretări că acea rundă de consultări prevede discutarea doar a datei alegerilor anticipate, însă sunt și mulți experți care spun că se referă și la găsirea unei ultime soluții de a anticipa dizolvarea legislativului, pentru că ar exista o majoritate PSRM -Pentru Moldova.
Radu Carp: „Ce se va discuta în cadrul acestor consultări politice, asta nu ne spune Curtea Constituțională. Și aici, repet, mai apar două scenarii. Unu – să mai fie discutat candidatul PSRM cu Șor; sau, pur și simplu, să se întâmple ca și în cazul dnei Durleșteanu, candidatura respectivă să declare că se retrage sau că i se retrage sprijinul și atunci consultările încep de la zero. Deci, iarăși, e o chestiune pe care va trebui să o vedem. Cred însă, așa, ca un pariu personal, cred că guvernul Grosu va trece. Nu neapărat pentru că e privit cu simpatie el și cabinetul care va fi propus, ci pentru că, tocmai ceea ce discutăm acum, orice alt scenariu devine imprevizibil. Nu neapărat faptul dacă vor fi sau nu alegeri anticipate, dar orice scenariu, în cazul că nu ar trece, implică din nou consultări, negocieri, și cred că partidele au ajuns la o oboseală în a avea aceleași probleme de negociere, aceleași puncte de vedere, ar continua la infinit cu pozițiile deja cunoscute. Și de aceea cred, ca un pariu personal, că acest guvern va trece. Probabil că nici un partid nu-și va asuma, în afară de PAS, DA, sau nici măcar pas, să spună: da, noi l-am votat pe Igor Grosu. Deci, va fi un vot de care mulți parlamentari ar vrea să treacă, ar vrea să voteze, fără să fie prezenți în sală.”
Europa Liberă: Ar putea ceva sau cineva să-i schimbe Maiei Sandu planurile de a provoca alegeri parlamentare anticipate?
Radu Carp: „Cred că actualul moment nu mai corespunde cu alegerile de după alegerile prezidențiale. Pentru că, imediat după alegerile prezidențiale, Maia Sandu a crezut într-o majoritate rezultată din alegeri. Or, ce s-a întâmplat după alegeri arată foarte clar, și asta se va vedea mâine, că poți să ai și un guvern minoritar, poți să fii la putere și fără să ai pârghiile absolute ale puterii în stat. A fi la putere, pentru un om politic sau un partid politic, e ceva foarte relativ. Depinde de oamenii care se află la conducerea unor instituții, depinde de cum se comportă opoziția. Cred că Maia Sandu și-a modificat opiniile inițiale, cum că singura variantă pentru a continua planurile Domniei Sale înseamnă cucerirea absolută a puterii. Cred că s-a convins ea singură că așa ceva nu există. Sau e foarte greu de realizat.”
Europa Liberă: Declanșarea anticipatelor a fost scopul urmărit de președinta Maia Sandu, ea aaspus că actualul parlament nu mai reprezintă voința alegătorilor. Și tocmai acest parlament să-i dea vot de încredere tocmai guvernului considerat un guvern pro-prezidențial?
Radu Carp: „Da, tocmai de aceea am spus că, poate, majoritatea parlamentarilor ar vrea să voteze fără să fie prezenți în sală. Adică nici măcar varianta votului secret nu este asiguratoare pentru grupurile parlamentare și pentru parlamentari. Mulți doresc ca acest episod să treacă printr-o baghetă magică, pentru a nu se observa că pozițiile s-au schimbat – la toate partidele!”
Europa Liberă: Da, dar Maia Sandu va continua să spună că în parlament sunt hoți, că în parlament sunt oameni neonești, că în parlament sunt corupți. Dar tocmai votul lor poate fi dat pentru guvernul Grosu.
Radu Carp: „Da, tocmai de aceea, repet, se va spune că, prin grația lui Dumnezeu și voința națională, guvernul Grosu a trecut.”
Europa Liberă: Obiectivele programului de guvernare sunt gestionarea crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar nu s-a discutat cu nimeni programul de guvernare.
Am văzut, în Germania, dna Merkel a spus: vrem restricții de Paști
Radu Carp: „Da, e foarte interesant ce s-a întâmplat, pentru că, dacă ne uităm la primul program de guvernare și acesta, al doilea, nu sunt mari diferențe. Diferențe sunt câteva persoane din echipa guvernamentală care sunt mult mai apropiate de nucleul PAS, adică de nucleul politic. Ce aș aștepta eu? Discuția de mâine din parlament cred că ar trebui să fie tocmai o discuție pe program, pe priorități și pe echipa care poate să aducă la îndeplinire acele priorități. Mi-e teamă că n-o să avem această discuție în parlament joi, deși ea este esențială. Chiar mă refer la clișee cu care oamenii se confruntă zilnic legat de pandemie. Sunt diverse politici publice, nu există o rețetă unică. Am văzut, în Germania, dna Merkel a spus: vrem restricții de Paști. Astăzi a venit și a spus că a fost o greșeală, că nu mai impune restricții de Paști. Repet, nu există o rețetă unică. Ei bine, parlamentul e locul unde ar trebui să se dezbată asemenea lucruri. Nu comitete municipale, raionale și comisii de experți. Exact în parlament ar trebui să aibă loc discuția aceasta.”
Europa Liberă: Pe moment, totuși, rămân doi candidați, chiar dacă decretul prezidențial îl înaintează doar pe dl Grosu. Socialiștii și cei din Pentru Moldova nu au renunțat la candidatura dlui Golovatiuc.
Radu Carp: „De aceea spun, în cazul în care dl Grosu nu ar trece, e foarte posibil ca această candidatură să fie din nou rediscutată, repusă pe masă, în cadrul consultărilor politice.”
Europa Liberă: Dar Maia Sandu ar putea s-o respingă.
Radu Carp: „Evident, evident! Evident că poate s-o respingă! Repet, Curtea Constituțională, când nu a dat câștig de cauză socialiștilor, nu s-a pronunțat pe fond. Adică nici Curtea Constituțională nu poate să meargă atât de în detaliu ca să spună cum ar trebui să aibă loc aceste consultări politice. Eu îmi aduc aminte că, la un moment dat, i s-a reproșat lui Traian Băsescu că nu a făcut consultările prevăzute în Constituție, privind organizarea unui referendum. Și atunci a venit în parlament și a spus: vreau să vă consult, v-am consultat, procedura e îndeplinită. Perfect valid! La fel, și dna Maia Sandu să meargă pe linia minimală a consultărilor. Să cheme partidele, să spună: prin simplul fapt că v-am chemat procedura e îndeplinită. De ce nu? Aici Curtea Constituțională nu se mai poate exprima. Aici depinde strict de filosofia politică a fiecărui partid și a fiecărui om politic.”
Europa Liberă: Maia Sandu poate să ajungă un președinte izolat dacă, eventual, criza politică nu-și găsește deznodământul?
Cred că s-a depășit acea perioadă critică în care Maia Sandu nu-i avea parteneri decât pe cei din PAS
Radu Carp: „Eu, din ce am constatat de când a început această criză politică în R. Moldova, la început era, într-adevăr, foarte izolată. Însă, din momentul în care a început acest război de uzură cu forțele politice din parlament și a început să aibă și anumite, să zic așa, succese parțiale, cum a fost acest litigiu la Curtea Constituțională, ultima decizie a Curții Constituționale, văd că nu este un președinte izolat, văd că celelalte partide o acceptă ca partener de dialog, văd că ultimele consultări de la președinție au fost substanțiale, nu s-a bifat acel eveniment. Deci, cred că și ceilalți lideri politici simt nevoia de dialog cu dna Maia Sandu, simt nevoia să înțeleagă mai bine ce dorește Domnia Sa. Eu cred că s-a depășit acea perioadă critică în care Domnia Sa nu-i avea parteneri decât pe cei din PAS.”