Linkuri accesibilitate

Raport BNM: creditele acordate în 2014-2015 și garantate de stat au fost legale


Banca Națională a Moldovei (BNM) a ajuns la concluzia ca a fost legal și în competența BNM de a acorda în 2014-2015 creditele de urgență pentru Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank, credite care ulterior s-au transformat în datorie publică.

Într-un raport trimis marți, 7 aprilie, Parlamentului, se precizează nu numai că acordarea creditelor a fost legală dar și că ulterior, cele trei bănci creditate au folosit banii „în conformitate cu categoriile de creanțe specificate în Hotărârea Guvernului din 13 noiembrie 2014”.

Echivalentul unui miliard de dolari a dispărut din cele trei bănci moldovene la sfârșitul anului 2014, după ce Banca Națională condusă de Dorin Drăguțanu a promis băncilor pe cale de a fi devalizate împrumuturi salvatoare sub garanția guvernului.

Fostul guvernator al BNM, Dorin Draguțanu, cel care a codnus Banca Naționala până în aprilie 2016 se află între timp în arest la domiciliu, după o decizie din 6 aprilie a Curții de Apel. Pe 30 martie încă, Judecătoria Chișinău luase decizia de a prelungi cu 30 de zile mandatul acestuia de arest preventiv. Draguțanu fusese pus în arest preventiv pe 6 martie, în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Odată cu el fuseseră reținute și ale persoane, între care Ion Ropot, șef de direcție la BNM, aflat între timp și el în arest la domiciliu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG