Linkuri accesibilitate

Raport ONU: investiți în mediu și veți câștiga


Protest Greepeace la Berlin, decembrie 2018
Protest Greepeace la Berlin, decembrie 2018

Combaterea încălzirii globale este nu numai o datoriei față de următoarele generații dar poate fi și un câștig financiar, se arată în raportul ONU, lansat la Beijing.

Un raport ONU avertizează că țările lumii trebuie să investească acum în protecția împotriva schimbărilor climaterice, căci mai târziu nota de plată va fi și mai mare. Dacă se grăbește, omenirea are, dimpotrivă, șanse să câștige, inclusiv financiar.

„Suntem ultima generație care mai poate influența cursul schimbărilor climaterice, și prima generație care va fi nevoită să se obișnuiască cu consecințele”, a spus fostul secretar general ONU Ban Ki-moon, șeful unei comisii ONU care a lansat la Beijing, marți, un raport pe tema costului combaterii încălzirii globale.

„Amână și plătește, sau plănuiește din timp și prosperă”, a mai spus Ban Ki-moon, citând sloganul Comisiei Globale pentru Adaptare, pe care o conduce împreună cu fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, și președinta Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva.

Documentul prezentat în capitala chineză arată că dacă omenirea cheltuiește 1,8 trilioane de dolari în cinci domenii-cheie în viitoarea decadă, nu doar că are șanse să contracareze cele mai grave urmări ale încălzirii globale, dar poate chiar să obțină un profit economic de peste 7 trilioane de dolari – evitând distrugerile provocate de schimbarea climei, al căror cost crește anual cu 1,5% la scară globală.

Domeniile în care omenirea ar trebui să investească degrabă sunt: sistemele de avertizare meteo timpurie, infrastructură rezistentă la climă, protejarea pădurilor de mangrove, agricultură mai bună și îmbunătățirea rezervelor de apă.

AFP notează că mangrovele, de pildă - arbuști care cresc în apele tropicale, la țărm - protejează uscatul de valuri catastrofale produse de furtuni și funcționează ca adevărate crescătorii naturale de pești – problema fiind că cel puțin o treime din aceste păduri sau crânguri au fost deja eradicate ca să facă loc infrastructurii turistice sau fermelor de pești și moluște.

Raportul ONU mai avertizează că acțiunile pornite în unele părți ale lumii pentru încetinirea încălzirii globale sunt „promițătoare, dar insuficiente”.

„Trebuie să investim într-un efort masiv de adaptare la niște condiții care sunt de acum inevitabile”, spun autorii. Documentul anticipează că în absența unui asemenea efort, schimbarea climei ar putea împinge până în 2030 peste 100 de milioane de oameni sub pragul sărăciei, în țările în curs de dezvoltare.

Patrick Verkooijen, președintele centrului care a realizat studiul la cererea ONU, a spus că propunerea centrală este „un plan Marshall global” – trimitere la programul american de ajutoare care a repus pe picioare Europa de vest după al doilea război mondial.

Mai mulți autori ai raportului au mai avertizat că investițiile în adaptarea la schimbări climaterice nu trebuie să distragă atenția de la alt efort global – al reducerii emisiilor de carbon. „Rostul acestei comisii este să mărească vizibilitatea adaptării, nu să ne îndepărteze de reducerea emisiilor”, a spus Dominic Molloy, un co-autor.

Autorii raportului au mai atras atenția că percepția schimbării climatericii este în evoluție – o vreme s-a crezut că fenomenul afectează numai țările sărace. Dar valurile de căldură feroce din Japonia și Europa ultimilor ani sau uraganele fără precedent din America de Nord, au demonstrat că nimeni nu este deasupra schimbărilor.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG