Într-un raport despre ultimele săptămâni ale campaniei electorale, cea mai mare organizație neguvernamentală de monitorizare a alegerilor Promo-LEX spune că a depistat noi încălcări: de la oferire de cadouri electorale și folosirea resurselor administrative, la instigări la ură.
Observatorii Promo-LEX au atestat cheltuieli nedeclarate de peste un milion de lei. Aceste resurse au fost investite în publicitate stradală, materiale promoționale sau întruniri, cea mai mare parte a acestor cheltuieli care nu se regăsesc deocamdată în rapoartele financiare fiind făcute de Ion Ceban, candidatul PSRM, de Andrei Năstase care reprezintă Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, și de Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal.
Şeful misiunii de observare, Pavel Postică atrage atenția că în fondul electoral al unor candidați au fost livrate sume care depășesc limita prevăzută în legislație:
„Pe de o parte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pe de altă parte, Partidul Liberal au făcut donații mai mari de 100 de salarii medii pe economie, adică mai mult de 615 mii lei, din contul partidului în contul fondului electoral. Și nu există nicio normă care să menționeze sau să ofere dreptul partidelor politice în calitate de persoane juridice să doneze mai mult decât 100 de salarii medii pe economie.”
Observatorii electorali au mai remarcat că în ultimele două săptămâni concurenții s-au activizat, semnalând anumite încălcări care ar fi fost admise, în opinia lor, de contracandidați, excluderea din cursă fiind cea mai frecventă solicitare. Consiliul Electoral de Circumscripție Chişinău a răspuns pozitiv doar unei sesizări depuse de Partidului Unității Naționale. În consecință, Reghina Apostolova, candidata Partidului „Şor” a fost exclusă din cursă pentru finanțare ilegală, de către cetățeni străini a campaniei sale electorale.
Tot în această perioadă, unii din cei înscriși în cursă, între care Silvia Radu, Ion Ceban și Andrei Năstase, au oferit mai multe cadouri electoratului. Potrivit observatorilor, majoritatea candidaților au continuat să organizeze întâlniri cu angajații instituțiilor de învățământ sau medicale în timpul orelor de muncă.
Implicarea președintelui în campania electorală în susținerea candidaţilor PSRM este incorectă și inechitabilă în raport cu alți concurenți electorali...
Vorbind despre utilizarea resurselor administrative în favoarea concurenților, Pavel Postică a mai accentuat implicarea președintelui Dodon în diverse acțiuni de agitație în favoarea celor doi socialiști pentru primăriile Chișinău și Bălți, Ion Ceban și, respectiv, Alexandr Usatîi:
„Este vorba, pe de o parte, de utilizarea resurselor administrative, pentru că imaginea președintelui și a președinției este o resursă, din punctul nostru de vedere, și utilizarea imaginii acestora și implicarea președintelui în campania electorală în susținerea acestor doi candidați este incorectă și inechitabilă în raport cu alți concurenți electorali.”
Observatorii Promo-LEX au mai raportat deficiențe la întocmirea listelor electorale. Este vorba de circa 20 de cazuri în care persoane străine au fost incluse la adresa alegătorilor, 17 situații de confundare a adreselor și 8 cazuri în care persoane decedate au fost incluse în lista alegătorilor.
Raportul de monitorizare mai atestă noi cazuri de instigare la ură și discriminare, în cele mai multe fiind vizați candidații PPDA, Andrei Năstase și Arina Spătaru. Observatorii au semnalat și discursul candidatului PSRM Ion Ceban, care a sugerat că va limita dreptul la exprimare și întrunire a persoanelor din grupul LGBT.