Linkuri accesibilitate

Kremlinul se teme că Statele Unite pun la cale o schimbare de regim în Rusia


Unul din liderii militari ai separatiștilor pro-ruși din Ucraina de est, sprijiniți de Kremlin
Unul din liderii militari ai separatiștilor pro-ruși din Ucraina de est, sprijiniți de Kremlin

Moscova „are o neîncredere profundă și durabilă față de eforturile americane de promovare a democrației în lume”...

Liderii de la Kremlin cred că Statele Unite vor încerca o schimbare de regim în Rusia, iar această percepție contribuie la creșterea tensiunilor între cei doi foști adversari din vremea războiului rece, se spune într-un document pregătit de serviciul militar de informații din Statele Unite.

Raportul Agenției Militare de Informații a Statelor Unite a dat publicității miercuri spune că Moscova „are o neîncredere profundă și durabilă față de eforturile americane de promovare a democrației în lume și față de ceea ce consideră a fi campania Statelor Unite de a impune un set unic de valori globale”.

În ciuda modernizării militare rusești de după Războiul rece, în general încununată de succes - se mai spune în raport - „Moscova se teme că eforturile Statelor Unite de a dicta un set de norme internaționale acceptabile amenință fundamentul puterii Kremlinului prin încurajarea amestecului străin în treburile interne ale Rusiei”.

„Kremlinul este convins că Statele Unite pun bazele unei schimbări de regim în Rusia, o convingere consolidată de evenimentele din Ucraina”, se mai spune în raport, care notează că administrația președintelui Vladimir Putin a acuzat în trecut Washingtonul că ar fi orchestrat revolta populară soldată cu alungarea președintelui pro-rus ucrainean Viktor Ianukovici în februarie 2014.

Deși raportul nu prevede vreo nouă confruntare ideologică globală de proporțiile Războiului rece, el avertizează că Moscova „are de gând să-și folosească forța militară pentru a promova stabilitatea în stil propriu”.

Documentul de 116 pagini oferă o evaluare cuprinzătoare a puterii militare a Rusiei, spunând că ea și-a reconstruit cu destul succes armata, marina militară și forțele aeriene după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Raportul spune că armata rusă de astăzi nu mai prea seamănă cu forțele armate masive și greoaie sovietice, fiind „mai mică, mai mobilă… capabilă să poarte o gamă largă de acțiuni de luptă moderne”.

Documentul prezintă intervenția rusească din Siria începută în 2015 ca pe o încercare reușită de a „schimba dinamica conflictului declanșat în 2011, consolidând poziția regimului președintelui sirian și asigurându-se că nici o rezolvare a conflictului nu va fi posibilă fără participare rusească”.

În prefața documentului, generalul-locotenentul de marină Vincent Stewart, directorul Agenției Militare de Informații, a scris că Rusia continuă să se modernizeze pe plan militar, astfel că peste vreo zece ani ar putea da dovadă de și mai multă încredere de sine.

Lt. Gen. Vincent Stewart
Lt. Gen. Vincent Stewart

Documentul a fost pregătit înaintea victoriei lui Donald Trump la alegeri și reflectă o schimbare de perspectivă în gândirea strategică americană după două decenii de concentrare asupra contra-terorismului și a războaielor de mică amploare cum au fost cele din Irak sau Afganistan. Este de așteptat ca raportul să priejuiască și mai multe discuții în Congresul american despre ce politică față de Rusia ar fi cea mai potrivită pentru Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG