Cheltuielile militare au crescut la nivel mondial cu 3,7% în 2022, ajungând la un nivel record de 2240 de miliarde de dolari. Europa Centrală și de Vest a înregistrat cea mai mare creștere anuală de la Războiul Rece încoace, iar Ucraina și-a majorat cheltuielile la niveluri fără precedent, în efortul de a respinge forțele rusești care i-au invadat teritoriul la începutul anului trecut.
Statele Unite, Rusia și China sunt în continuare statele care cheltuiesc cel mai mult în domeniul militar, adică 56% din totalul global al cheltuielilor militare, potrivit datelor ajustate la inflație publicate la 24 aprilie de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
Raportul precizează că ajutorul militar acordat Ucrainei și preocupările legate de o amenințare sporită din partea Rusiei au influențat puternic cheltuielile multor alte state, la fel ca și tensiunile din Asia de Est.
„Creșterea continuă a cheltuielilor militare la nivel mondial din ultimii ani este un semn că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a declarat Nan Tian, cercetător senior în cadrul programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de armament.
„Statele își consolidează puterea militară ca răspuns la deteriorarea mediului de securitate și pentru că nu preconizează că situația se va îmbunătăți în viitorul apropiat”, a adăugat el.
Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie anul trecut, în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”. Invazia a provocat de atunci zeci de mii de morți de ambele părți, Ucraina, susținută puternic - atât financiar, cât și militar - de aliații din Europa, America de Nord și alte părți ale lumii, opunând o rezistență mult mai puternică decât s-a așteptat Moscova.
Invazia Ucrainei a costat Rusia mult mai mult decât a anticipat Kremlinul
SIPRI a estimat că cheltuielile militare rusești au crescut cu 9,2% în 2022, ajungând la aproximativ 86,4 miliarde de dolari, echivalentul a 4,1% din produsul intern brut (PIB) al Rusiei, o creștere de la 3,7% din PIB în 2021.
„Diferența dintre planurile bugetare ale Rusiei și cheltuielile sale militare efective în 2022 sugerează că invazia Ucrainei a costat Rusia mult mai mult decât a anticipat”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de arme.
Cheltuielile militare ale Ucrainei au ajuns la 44 de miliarde de dolari în 2022 - o creștere uriașă de 640%, raportul susținând că este „cea mai mare creștere a cheltuielilor militare ale unei țări într-un singur an înregistrată vreodată în datele SIPRI”.
„Ca urmare a acestei creșteri și a pagubelor provocate de război în economia Ucrainei... cheltuielile militare ca pondere în PIB au urcat vertiginos la 34% din PIB în 2022, de la 3,2% în 2021.”
În schimb, Statele Unite, de departe cel mai mare cheltuitor militar din lume, a cheltuit 877 de miliarde de dolari în 2022, în creștere cu 0,7 la sută ajustat la inflație - reprezentând 39 la sută din totalul cheltuielilor militare globale și triplu față de China, al doilea cel mai mare cheltuitor.
Cheltuielile statelor din Europa Centrală și de Vest au ajuns la 345 de miliarde de dolari în 2022 - depășind în termeni reali nivelul din 1989, chiar în momentul în care se încheia Războiul Rece.
„Invadarea Ucrainei a avut un impact imediat asupra deciziilor privind cheltuielile militare în Europa Centrală și de Vest”, observă Diego Lope
Finlanda, care a devenit recent cel de-al 31-lea membru al NATO, conduce această creștere majorând cu 36% cheltuielile militare, urmată de Lituania (creștere de 27%), Suedia, care dorește să devină membră NATO (creștere de 12%) și Polonia (creștere de 11%).
„Chiar dacă invazia la scară largă a Ucrainei din februarie 2022 a afectat cu siguranță deciziile privind cheltuielile militare în 2022, îngrijorările legate de agresiunea rusă s-au tot acumulat de mult mai mult timp", a declarat Lorenzo Scarazzato, cercetător la SIPRI.
„Multe state din fostul bloc estic și-au dublat cheltuielile militare începând din 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea”. SIPRI spune că toate modificările procentuale sunt exprimate în termeni reali raportați la prețurile constante din 2021.